Kolači za svadbu

Biranje kolača i svih mogućih slastica za vlastito vjenčanje jedan je od najslađih dijelova priprema. Iako iziskuje podosta isprobavanja različitih verzija kolača, to nijednim mladencima zasigurno neće teško pasti.

Prilikom odabira najboljijh kolača za svadbu treba na umu imati nekoliko stvari jer se osim kolača koji će biti na stolovima tijekom svadbe, prema tradiciji kolači dostavljaju i u kuće uzvanika prije vjenčanja, a također treba uzeti u obzir dijabetičare ili pak one goste koji uopće ne žele jesti šećer, ali i razmišljati o transportu kolača te posebno o svadbenoj torti.

Svadbena torta zapravo je zvijezda svih slastica na vjenčanju i zasigurno jelo u koje će biti uprto najviše pozornosti. Kada birate svadbenu tortu i slastičara koji će je napraviti svakako prije odluke provjerite njegovo iskustvo, neka Vam pokaže fotografije svojih dosadašnjih uradaka, a raspitajte se i za preporuke. Ako u svojoj okolini imate prijateljicu ili poznanicu za koju znate da radi odlične torte, razmislite o tome da nju angažirate, Također su posljednjih godinu-dvije veoma popularne tzv. food blogerice – osobe koje svoja iskustva o pečenju kolača i torti dijele sa s čitateljima na svojim blogovima. Ako pratite neku od blogerica i oduševljeni ste njezinim radom, raspitajte se možete li nju angažirati. Mnogo ćete uštedjeti, a zasigurno nećete biti razočarani.

Što se tiče trendova u odabiru svadbenih torti, nekoliko se godina već prakticira kombinacija više manjih torti, po jedna za svaki stol. To je prilika da gostima ponudite različite torte različitih okusa. Ako Vam se čini zanimljivom kombinacija različitih okusa, također to možete napraviti i na velikoj svadbenoj torti na katove. Svaki kat torte može biti napravljen po drugačijem receptu pa tako možete kombinirati različite kreme, crnu i bijelu čokoladu, voće i slično, a sve se to izvana neće ni primjetiti  jer će torta biti jednolično zakamuflirana kremom ili pak marcipanom.

Izgled svadbene torte prilagodite temi svog vjenčanja. Ako ste se odlučili za elegantno vjenčanje na kojem prevladava raskošna hrana, svijeće i bijele boje, odlučite se za raskošniju tortu. Ona može biti ukrašena jestivim laticama ruža, mašnama ili pak čokoladnim listićima. Desetljećima je bila praksa da se na vrhu svadbene torte moraju naći male plastične figure mladenaca, no danas to više nije tako. Štoviše, danas se to sve više izbjegava i poseže se za sofisticiranijim izgledom torti.  Tortu možete prilagoditi i godišnjem dobu u kojem organizirate vjenčanje pa tako zimska torta može biti ukrašena jestivim pahuljicama, ljetna sunockretima i poljskim cvijećem, proljetna leptirima i vjesnicima proljeća, a jesenska raznobojnim jesenskim lišćem.

Uz tortu su važne i ostale slastice koje ćete ponuditi svojim gostima. U mnogim krajevima Hrvatske kolači za svadbu gotovo su uniformirani pa se tako tu nalaze mađarice, breskvice, trokuti s oblatnom korom, čupavci, ruske loptice i standardni suhi keksi. Ako ne želite takve kolače, posegnite za modernijim verzijama slastica. Sve popularniji su tzv. cupcakesi, kolači nalik na muffine, ali na koje je dodana krema, čokoladne mrvice i brojni ukrasi po želji. Cupcakesi su vrlo zahvalni u transportu, a i ako ne ispadnu savršeno, to se odlično može prikriti kremom koja je njihov sastavni dio. Cupcakese možete u potpunosti uklopiti u temu svog vjenčanja, ali i godišnje doba. Mogu se ukrasiti jestivim ukrasima pahuljica snijega, šarenim lišćem i brojnim drugim ukrasima, a vrlo su zgodni za posluživanje.  Također možete gostima prepustiti da ih sami kreiraju pa na stol postaviti cupcakese s osnovnom kremom i zdjelice s čokoladnim i šarenim mrvicama te komadićima voća kojima se gosti mogu poslužiti prema svojim željama.

Još jedna novost česta na vjenčanjima su macaronsi, suhi francuski kolačići koji su stekli veliku popularnost u svijetu i sve se više nalaze u ponudama naših slastičarnica. Prave se od bjeljanjka i kreme, a specifični su po svojoj šarenoj boji jer se u njihovu smjesu mogu dodati bilo koje jestive boje pa tako možete uživati u macaronsim ljubičaste, crne, zelene, plave, žute, ružičaste ili bilo koje druge boje. Vjenčanju možete macaronse prilagoditi u odabranoj tematskoj boji. Primjerice, ako ste se odlučili za ljubičastu kao glavnu boju na vjenčanju, neka macarosni budu u različitim nijansama ljubičaste boje. Macaronsi su vrlo praktični za transport, a i zahvalni na visokim temperaturama.

Kod biranja kolača pripazite i na to da se lako jedu, da ih gosti jednostavno mogu uzeti u ruku. Gosti će tijekom svadbe vjerojatno i šetati, razgovarati jedni s drugima pa će u ruci htjeti ponijeti kolače. Zato izbjegavajte one koji su puni kreme i šlaga i one koji zahtijevaju da ih se jede vilicom ili žlicom, primjerice kremšnite i različite kocke od krema.

Kolači ne moraju biti jedini desert na svadbi. Možete se poigrati desertima u čaši, voćnim salatama u prozirnim visokim čašama koje će posebno efektno izgledati ako voće poredate prema duginim bojama. Dio slastica mogu biti i razne kreme u čaši, mousse ili pak sladoledi različitih okusa.

Dakako, pripazite i na godišnje doba u kojem organizirate svadbu. Ljetne svadbe obično prate visoke temperature pa tada izbjegavajte teške kreme s jajima i odlučite se za preteženo suhe kolačiće i voćne salate kako biste izbjegli zdravstvene probleme.

Ako znate da među gostima imate nekoliko dijabetičara, osigurajte poseban pladanj s kolačima koji su njima primjereni jer će gosti zasigurno iznimno cijeniti takvu gestu.

Razmislite i o količini kolača koja je potrebna. Naime, u većini hrvatskih krajeva običaj je da se dan ili dva prije vjenčanja svim uzvanicima odnese paket kolača. Time im se pokazuje da se cijeni njihov dolazak, a i to je praktičnije nego da se pažljivo motri odlazak svakog gosta i da mu se tada uručuju kolači. Više od dvdesetak komada različitih kolača po obitelji je i više nego dovoljna količina.

Ne zaboravite da je potrebno osigurati i transport naručenih kolača. Prijevoz torte zasigurno će organizirati  slastičarnica ili osoba koja je radila tortu, a kada je dostave na mjesto događaja, pobrinite se da torta do posluživanja bude na hladnom i sigurnom mjestu, daleko od svega što bi je moglo uništiti. Za prijevoz ostalih kolača vjerojatno ćete se morati sami pobrinuti, a posebno kada ih budete dostavljali gostima.

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića.
preloader