Karaoke na vjenčanju

Mnogim je mladencima prilikom organizacije svog vjenčanja želja biti originalni i priuštiti sebi, ali i svojim gostima nezaboravnu zabavu. Uz sve što vjenčanje zahtijeva, kao što je izbor jelovnika, lokacije i dekoracije, jednako je važno osigurati i zabavu za goste. Za to se obično brine DJ ili glazbeni sastav koji ste angažirali, a posljednjih nekoliko godina na vjenčanja se u vidu zabave uvlači novi trend – karaoke.

Karaoke su nastale u Japanu prije gotovo tridesetak godina. Poslovni ljudi su umjesto kući nakon napornih radnih dana počeli zalaziti u barove gdje su uživali ne samo u društvu i piću, nego i u pjevanju popularnih pjesama uz instrumentalnu pratnju. Tako su nastale karaoke – japanska složenica od dvije riječi – karappo, što znači prazan i riječi okesutura, što znači orkestar. Vrlo brzo došlo je do zamjene instrumentalne pratnje tonskim zapisima popularnih pjesama koje su bile snimljene bez vokala, a pjevači-amateri su kao pomoć koristiti tekstove pjesama u tiskanom obliku na papiru. Dakako, Japanci su poznati po svome tehološkom napretku pa su ubrzo osmislili uređaje koji su objedini glazbenu pratnju i riječi tekstova pjesama. Time se pjevaču-amateru uvelike olakšao posao jer je slog teksta koji treba otpjevati u određenom trenutku bio istaknut drugom bojom. S vremenom su se razvijali sve bolji i profesionalniji karaoke uređaji koji su se priključivali na televizore i zvučnike te su se počeli širiti na prostore Amerike i Zapadne Europe. Tako i danas gotovo svaki europski i američki klub ima u svojoj ponudi barem nekoliko večeri godišnje posvećenih karaokama, a posjetitelji uživaju u njima, posebno ako su glazbeno nadareni.

Mnogim je mladima karaoke jedna od omiljenih zabava pa neki parovi razmišljaju o mogućnosti organiziranja karaoke showa i na svome vjenčanju. Nekima se to ne čini kao dobra ideja jer ne vole svi karaoke, dok drugi to vide kao priliku za vrhunsku zabavu gostiju. Ako Vi pripadate onoj grupi koja bi željela i na svome vjenčanju prigrliti ovaj sve više rastući trend, u nastavku pročitajte na što sve trebate obratiti pozornost kako bi karaoke na vječanju uistinu bile uspješne.

Ograničite vrijeme

Karaoke na vjenčanju odlična su ideja, ako se doziraju u manjim količinama. Upravo zato odaberite vrijeme koje će biti posvećeno karaokama i ograničite ga na do najviše sat vremena. Bude li predugo trajalo, izgubit će na svojoj kvaliteti i smislu, a cilj karaoka je da se svi zabave, a ne da se to pretvori u fijasko.

 

Ograničite izbor pjesama

Karaoke zapisi na CD-ima i DVD-ima danas donose uistinu pregršt mogućih domaćih i stranih pjesama, a kako biste bili sigurni da Vaša karaoke ideja neće otići u krivome smjeru, svakako ograničite izbor pjesama. Sa svojim se partnerom dogovorite u kojem smjeru želite ići, koje ćete žanrove odabrati te hoće li to biti strane ili domaće pjesme. Ako na vjenčanju imate i poveći broj starijih ljudi, odlučite se za domaće pjesme koje su svima poznate. Dakako, to ne znači da morate pristati na bilo kakvu kvalitetu glazbe. Odaberite ono što je Vama drago, prilikom čega se osjećate ugodno dok slušate te određene pjesme te pripazite da i one svojom tematikom odgovaraju svečanosti kao što je proslava vjenčanja. Vulgarnim i neprimjerenim pjesmama nije mjesto na vjenčanju.  Umjesto toga se radije odlučite za ljubavne i popularne zabavne pjesme živahnih ritmova koje će uzvanike dići na noge te ih natjerati da zapjevaju pa i zaplešu.

Unaprijed odredite barem nekoliko pjevača

Iako će karaoke na vjenčanju vjerojatno mnogima biti iznenađenje kojem se nisu nadali, nekolicini svojih prijatelja i rodbine za koje znate da su glazbeno nadareni i skloni pjevanju u javnosti recite svoje planove. Zamolite ih neka oni budu ti koji će probiti led i tako potaknuti i one možda nešto sramželjivije da se odluče na svojevrsni glazbeni nastup. Neka odaberu svoju pjesmu, uvježbaju je i svojim nastupom otvore karaoke zabavu.

Ograničite pjesme po gostu

Kao što smo već spomenuli, karaoke će biti uspješne, budu li pravilno dozirane. Osim što ih treba vremenski ograničiti, također treba i ograničiti broj izvođenja pjesama po gostu. Najbolji i najpošteniji način jest da svaki od gostiju, dakako, ono koji će htjeti sudjelovati, odaberu samo po jednu pjesmu.

Pripazite na to da se svi drže tog pravila. Velika je vjerojatnost da će na svadbi biti pripitih gostiju koji će htjeti preuzeti cijeli svoj performans pa je upravo zato važno da prije samog početka najavite karaoke i pravila kojih se gosti trebaju držati.

Osigurajte prostor za one koji ne žele sudjelovati u karaokama

Karaoke mnogima nisu ugodne, posebno ako smatraju ili pak sa sigurnošću znaju da im pjevanje ne ide od ruke. Takve će se osobe nelagodno osjećati kada budu najavljene karaoke pa je zato važno da im osigurate dodatni prostor u koji mogu otići tijekom karaoka. To može biti neka vanjska terasa na kojoj mogu međusobno razgovarati, šank ili pak čak i posebna prostorija ako restoran ili hotel ima tu mogućnost.

Važno je napomenuti i to da nikako nemojte dozvoliti da bilo tko od gostiju nagovara druge na karaoke, posebno one koji to jednostavno ne žele.

Ukomponirajte karaoke u svadbeni video

Pjesme koje ćete izvoditi Vi, Vaš partner, prijatelji i obitelj mogu biti zanimljiva podloga svadbenom videu, posebno ako gostima pjevanje ide od ruke i ako su Vam određene izvedbe posebno drage. Razgovarajte sa snimateljem o toj mogućnosti i zamolite ga neka Vam da svoje ideje o tome kako bi to moglo izgledati. Također se ne lišite davati i sami svoje prijedloge.

Na vrijeme osigurajte karaoke-uređaj

Karaoke uređaji mogu se kupiti već po cijeni manjoj od 1000 kuna, no prije kupnje se raspitajte kod svojih prijatelja i rodbine imaju li možda oni uređaj jer je tijekom organizacije vjenčanja svaka ušteda dobro došla. Također pokušajte nabaviti neko platno na koje će se projicirati riječi kako bi ih mogli vidjeti svi gosti. To ne mora nužno biti profesionalno računalno platno, poslužit će i obična bijela plahta od tkanine. Pobrinite se i da netko bude zadužen za vođenje karaoka i uređaja. Obično to mogu biti zabavljači koji ste angažirali, dakle, DJ ili članovi benda, pa ih na vrijeme upoznajte sa svojom idejom jer i oni moraju karaoke uskladiti sa svojim glazbenim invertarom i rasporedom.

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića.
preloader