Kako odabrati vjenčanog kuma

Pripreme za vjenčanje jedan su od najljepših, ali i najstresnijih perioda budućih mladenaca. Osim odabira datuma vjenčanja, vjenčanice, odijela, restorana ili nekog drugog prostora,  cvijeća, glazbe, jelovnika i brojnih drugih sitnica, tu je i odluka o odabiru mladenkine vjenčane kume i mladoženjinog vjenčanog kuma.

Iako se na prvi pogled čini da je odabir vjenčanog kuma vrlo jednostavan, neki se mladoženje teško odlučuju koga će odabrati.

U nekim dijelovima Hrvatske postoje duboko ukorijenjeni običaji o odabiru vjenčanih kumova, a  tradicija biranja vjenčanih kumova potječe još iz rimskog doba. Zakon je tada tražio prisutnost čak deset svjedoka prilikom sklapanja braka kako bi odagnali loš utjecaj i zle duhove, a taj se običaj nužnosti prisutnosti kumova na obredu zadržao do danas.

U nekim je dijelovima Hrvatske izuzetno bitan postupak biranja vjenčanog kuma, a nerijetko je to netko od mladoženjine rodbine kao što je otac, brat ili pak bliski rođak, a često se događa da se smatra da se kumstvo na neki način mora „vratiti“ pa se biraju oni koji su primjerice Vas odabrali za kuma.

Dobro razmislite o odabiru vjenčanog kuma jer danas to više nije samo osoba koja će stajati kraj Vas tijekom obreda, nego je to i osoba s kojom će Vas kumstvo vezati cijeli život. To je također osoba koja će Vas smirivati prilikom čekanja mlade pri oltaru, organizirati Vam momačku večer i pobrinuti se da zajedno s mladenkinom vjenčanom kumom drže sve konce u svojim rukama u slučaju da dođe do nepredvidivih situacija.

Prije nego što odaberete vjenčanu kumu, osobu koja će stajati tik do vas prilikom najposebnijeg trenutka u životu, razmislite o svojim željama, o osobama koje vas okružuju i imajte na umu naše savjete koje donosimo u nastavku.

Ne padajte pod utjecaj okoline

U nekim je dijelovima Hrvatske običaj da brat, bratić ili čak i otac moraju biti vjenčani kumovi, a ponegdje je i nametnuto da vjenčani kumovi nužno moraju biti vjenčani, odnosno bračni par.

Ipak, u današnje vrijeme mladoženja bi trebao moći sam odabrati svog vjenčanog kuma. Ako ne želite da Vam bliski rođaci budu kumovi, nego ste to mjesto već možda i namijenili najboljem prijatelju, dajte im to do znanja. Objasnite rodbini i prijateljima  da je to Vaš dan i da samo Vi i Vaša partnerica donosite odluke o svojim kumovima.  Uzmite u obzir njihove osjećaje te im na lijep način objasnite svoju poziciju i svoje želje.

Razmislite o prijateljstvu

Ako ste odlučili da nijedan član Vaše uže i šire obitelji neće biti Vaš vjenčani kum, zasigurno razmišljate o svojim prijateljstvima i mogućnosti da Vam netko od prijatelja bude vjenčani kum. Prijateljstvo je jedna od najjačih ljudskih spona, no razmislite je li osoba koju želite odabrati bila uvijek tu za vas, u najboljim, ali i najgorim životnim situacijama koje su vas možda zadesile, je li  baš uvijek navijala za vas ili pak se iz prikrajka nadala da se spotaknete.

Mnogi budući mladoženje biraju prijatelje koje poznaju čitav život. Iako si zasigurno nisu kao mali dječaci obećali da će jedno drugome biti vjenčani kumovi, kao što je to često slučaj s mladenkom i njezinom kumom, činjenica jest da i mladoženju i kuma vežu posebne veze i uspomene.

Ako su se Vaša stara prijateljstva raspala tijekom odlaska na fakultet, selidbe, svađe ili nekih drugih razloga, ne brinite. Moguće je da ste osobu kojoj najviše vjerujete upoznali tijekom kupnje karte za utakmicu, u teretani ili pak na poslu.  Nije važno koliko je dugo poznajete, nego vjerujete li joj. Čak i ako je u Vašem životu godinu-dvije, to je dovoljno vremena u kojem ste je mogli upoznati i otkriti druži li se s Vama zbog iskrene želje za prijateljstvom ili pak vlastite koristi.

Razmislite je li vas ikada iznevjerila ili pak ste joj se mogli obratiti i u pola noći bilo kakvim, pa čak i nebitnim pozivom. Ako je odgovor pozitivan, već ste bliže donošenju svoje odluke.

Birajte srcem

Kao što ste i buduću suprugu odabrali srcem, isto učinite i za odabir svog  vjenčanog kuma.  Neka vas ne zanose savjeti tzv. dobronamjernika ili pak pozamašni bankovni račun potencijalnih  vjenčanih kumova. Svoje ćete vjenčanje pamtiti i po ljudima koji su u tom posebnom trenutku bili s Vama, a ne po tome koliko ste manje ili više pozamašne poklone dobili. 

Zamislite da Vas i Vašeg partnera put navede na vjenčanje na nekom udaljenom tropskom otoku te da sa sobom smijete povesti samo dvije osobe – kuma i kumu. Dobro razmislite koga biste poveli i stvari će Vam se činiti mnogo jasnijima.

Uzmite u obzir privatnu poziciju potencijalnog  kuma

Kum je osoba koja bi mladoženju morala pratiti na svim aktivnostima koje prethode samom činu vjenčanja pa dobro razmislite može li se  osoba koju ste odabrali nositi s time. Primjerice, ako je Vaš prijatelj ili rođak nedavno postao otac ili pak se bori s novčanim problemima, ako je uslijed razvoda i slično, zasigurno se neće moći družiti s Vama u onolikoj mjeri u kojoj biste Vi možda htjeli. Jasno je da će mu njezini problemi oduzimati svo vrijeme i da obavezu kuma vidi kao još samo jednu obavezu više ili pak trošak koji neće moći pokriti. Ako je osoba koju imate na umu kao potencijalnog vjenčanog kuma upravo u takvim problemima, razmislite još jednom. Savjetujemo Vam i da iskreno porazgovarate s tom osobom ako se možda očekuje da će ona dobiti poziv, a Vi primijetite da se ipak neće moći nositi s time.

Kumstvo nije dug koji se mora vratiti

Upamtite da nikome ne dugujete kumstvo. Iako ste možda bili vjenčani kum ponekom prijatelju ili pak rođaku, to ne znači da baš njega morate odabrati za svojeg vjenčanog  kuma.  Vjenčanje je Vaš dan pa morate misliti o sebi i svojim osjećajima, a ne o potencijalno povrijeđenim osobama koje će možda tek neki kraći period biti uvrijeđene jer ih niste odabrali. 

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića.
preloader