Kako odabrati odijelo za vjenčanje

Pripreme za vjenčanje iziskuju razmišljanje unaprijed i vrlo dobru organizaciju. Povelik je broj stvari na koje treba misliti prilikom priprema, a jedna od najvažnijih je svakako odabir vjenčanice za mladenku te odabir vjenčanog odijela za mladoženju.

Ako ste Vi jedan od budućih mladoženja pred kojim je zadatak odabira vjenčanog odijela, pročitajte naše savjete koje Vam donosimo u nastavku.

Prije nego što uopće krenete u odabir odijela, razmislite o tome želite li odijelo unajmiti ili pak kupiti. Neke od posudionica vjenčanica u svojoj ponudi nude i mogućnost najma muških vjenčanih odijela, no ipak se većina mladoženja odlučuje na kupnju. Vjenčano odijelo trebalo bi biti uistinu posebno i po Vašoj mjeri, a s unajmljenim to možda neće biti slučaj. Ako ćete se odlučiti za kupnju, razmislite o mogućnosti šivanja po mjeri. Jedino tako možete biti u potpunosti sigurni da će odijelo biti kao saliveno, a i sami možete predložiti krojaču svoje ideje.

Ipak pripazite da ideje koje ćete mu iznijeti budu u skladu s prigodom. Vjenčano odijelo mora se razlikovati od drugih odijela koje ste nosili ili ćete ih nositi. Nije isto nosite li odijelo na poslovni sastanak, razgovor za posao ili pak vjenčanje. Vjenčanje je posebna, svečana prigoda  koju treba poštovati pa i odabrati odijelo u skladu s time. Čak i ako inače niste skloni nošenju odijela, potrudite se da ga odjenete barem na vlastito vjenčanje, a svakako se u njegovom odabiru konzultirajte s budućom suprugom. Naravno, ne mora ona biti ta koja će odlučiti o odabiru pojedinog modela, no ona će znati je li odabrano odijelo usklađeno s njezinom vjenčanicom i općenito s temom vjenčanja, a to su sitnice koje bi muškarcu možda mogle promaknuti.

Odabir boje neka bude u skladu s temom vjenčanja. Elegantna vjenčanja zahtijevat će uz sebe elegantna crna odijela uz bijelu košulju, dok će ona opuštenija s morskom ili pak ruralnom tematikom dozvoljavati i odabir drugih nijansi kao što su sive, plave ili čak i smeđe. Za koju se god boju odlučili, uskladite je s mladenkinom vjenčanicom, bojom cvijeća u njezinom buketu ili pak općom tematikom vjenčanja. Također je važno da odaberete kravatu ili leptir mašnu koje će odgovarati boji košulje i odijelu. Primjerice, ljubičaste i ružičaste kravate odlično se nadopunjuju sa sivim odijelima, a slično je i s plavim nijansama. Ako ste se odlučili za odijelo smeđe boje, najbolje će mu pristajati tamnoplava kravata ili leptir-mašna.  Uz crno odijelo pristaju gotovo sve boje, pa je tada najbolje boju kravate uskladiti s mladenkinim buketom ili tematskom bojom vjenčanja.

Neki se mladoženje također poigravaju i uzorkom tkanine  pa se tako u odabiru mogu naći jednobojna odijela, ali i ona s kariranim uzorcima te na tanje i deblje linije, odnosno pruge. Karirane uzorke predlažemo za vjenčanja koja se odvijaju na selu, u ruralnim područjima, pa čak i za ona na plaži, dok se na elegantnim i decentnim vjenčanjima taj uzorak nikako ne bi trebao naći na mladoženjinu odijelu.  Takva su vjenčanja ipak rezervirana za klasična jednobojna vjenčanja.

 

Ako se dvoumite između leptir-mašne i kravate, a posebno ako se dvoumite između brojnih krojeva, uzoraka i boja odijela dostupnih na tržištu, prije svega razmislite jeste li elegantan ili ležeran tip osobe po pitanju odijevanja. Oni koji sebe prepoznaju kao elegantnu osobu koja se i poslovno i privatno tako odijeva, pravo će odijelo za sebe pronaći upravo među takvom vrstom, dok će oni koji sebe prepoznaju kao ležernu osobu vjerojatno jednako tako pristupiti i odabiru vjenčanog odijela. Ležernost nipošto ne znači da se na vlastitom vjenčanju treba pojaviti u sportskom outfitu, nego se možete poigrati s materijalima i odabirom boja.

Odijela su obično napravljena od finih tkanina,  a mogu biti sjajnog ili mat završnog izgleda pa zato prilikom odabira vjenčanog odijela na umu imajte i tkaninu, ali i godišnje doba u kojem planirate svadbu. Deblja, vunena odijela namijenjena su zimskim i jesenskim vjenčanjima kada ćete svoj outfit zaokružiti još samo odabranim kaputom, no proljetna i ljetna vjenčanja zahtijevaju ponešto drugačiji pristup. U zimskom debelom odijelu nipošto nećete moći izdržati visoke ljetne temperature, a odijelo ćete vjerojatno nositi tijekom cijelog dana – od jutarnjih priprema pa sve do kasnih noćnih sati te je upravo zato potrebno odabrati materijal koji će biti u skladu s vanjskim prilikama i koji će Vam omogućiti da dišete i slobodno se krećete.

Ako ste osoba koja prati modne trendove, zasigurno ćete prilikom odabira odijela pažnju obratiti i na posljednje trendove. Odabir vjenčanih odijela uvelike se promijenio tijekom nekoliko posljednjih desetljeća. Danas su ona postala pripijenija uz tijelo, napravljena su od finijih tkanina, boje i uzorci na njima zadržavaju se u paleti tamnih tonova, a i nogavice su krojene drugačije nego nekada pa upravo zato svoj osobni stil možete iskazati i kroz vjenčano odijelo. Odaberete li trendovsko odijelo, svojim ćete gostima poručiti da pazite na sebe i da pridajete pažnju detaljima koji Vas okružuju.

Govoreći o detaljima, stižemo do vrlo bitnog detalja koji će zaokružiti sliku o odijelu. Dakako, riječ je o cipelama. Cipele koje odabirete za svoje vjenčanje trebaju odgovarati odijelu svojom bojom i stilom. Najčešće mladoženje igraju na sigurno i odlučuju se za crnu boju, no ako Vam tematska boja vjenčanja i sam stil svadbe to dozvoljavaju, nema razloga zašto se ne biste odvažili i na odabir drugih boja. Važno je da cipele odaberete na vrijeme da biste ih mogli isprobati s odijelom, a također Vam predlažemo i da ih ponesete na tečaj plesa, ako ste se odlučili za njegovo pohađanje. Dobro pogledajte i podnu podlogu u prostoru koji ste odabrali za svadbu jer se nerijetko događa da su podovi u salama postavljeni skliskim pločicama.

Ako ste se odlučili za kupnju odijela, razmislite i kako ga kasnije možete iskoristiti. Bila bi šteta da kasnije odijelo stoji nekorišteno u ormaru kad može postati dio Vaših svakodnevnih modnih kombinacija. Njegov gornji dio možete nositi na traperice, elegantnije tenisice ili cipele i običnu sportsku majicu ili pak košulju bez kravate i leptir-mašne, a slično možete kombinirati i donji dio, odnosno hlače. Predlažemo da ih kombinirate s košuljama i sportskim cipelama pa na taj način svoje vjenčano odijelo možete nositi i na poslovne sastanke, formalnija druženja i slično.

 
Ova web stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića.
preloader