Kako odabrati cipele za vjenčanje

Uz sve pripreme koje iziskuje organizacija vjenčanja, ne smiju se zaboraviti ni cipele koje će mladenka ili pak mladoženja imati na svadbi. Njihov odabir nije nimalo lak zbog mogućnosti biranja između brojnih dezena, modela i boja pa upravo zato u nastavku donosimo savjete koji će olakšati odabir i kupnju cipela za vjenčanje.

Prije svega, cipele za vjenčanje moraju biti udobne. Ponekad mladenke pretjeruju i odabiru previsoke potpetice koje ne mogu nositi jer smatraju da će u njima izgledati ljepše. Ako ste Vi jedna od tih mladenki, razmislite ponovno. Stručnjaci predlažu da bi idealna visina potpetice koje svakodnevno nosimo trebala biti oko 5 cm, a ništa drugačije ne bi trebalo biti ni na dan vlastitog vjenčanja. Ipak, kako će se rijetko koja mladenka oduprijeti potpeticama, maksimalna visina pete trebala bi biti do 7.5 cm.  Naime, treba imati na umu da se u tim cipelama nećete samo fotografirati i sjediti za večerom. Te ćete cipele morati nositi gotovo cijeli dan – sve nakon šminkanja i odijevanja vjenčanice pa sve do kasnih noćnih sati. Upravo je zato važno da Vam one mogu ponuditi maksimalnu udobnost. Nije dosta da vrijeme u njima bude samo podnošljivo, nego morate uistinu imati osjećaj udobnosti. Cipele za mladenke koje možete iznajmiti ili kupiti u salonima vjenčanica posebno su dizajnirane upravo za vjenčanja. Visina pete gotovo nikad ne prelazi spomenutih 7,5 cm te imaju dodatnu potporu za stopalo. Ako svoje vjenčane cipele birate izvan takvih salona, pripazite da uistinu odaberete one najudobnije. Zamolite za pomoć u biranju prodavače, a upitajte ih i imaju li u ponudi jastučiće koji se mogu umetnuti ispod stopala. Oni će Vam pružiti iskustvo udobnijeg nošenja. Ako pak nipošto ne želite odustati od odabranih vrtoglavo visokih potpetica, razmislite o tome da na svadbu ponesete još jedne udobnije cipele s manjom petom ili pak balerinke koje će biti u skladu s haljinom.

Osim što cipele moraju biti udobne, izuzetno je važno da budu i stabilne. Naime, ponekad čak i one s nižom potpeticom mogu biti nestabilne pa prije odabira svakako i to provjerite. To se obično vidi već na prvi pogled. Trik kojim ćete se uvjeriti u to jest sljedeći: pokušajte zatresti cipelu dok još stoji na polici. Pomakne li se i zanjiše, cipela nije stabilna.  Tada ih izbjegavajte u širokom luku jer zasigurno ne želite neugodna iznenađenja i padove na svome vjenčanju.

Na umu svakako treba imati i cijenu cipela. Kvalitetne cipele, nažalost, nećete naći po  jeftinoj cijeni, ali već od 200 kuna nadalje mogu se pronaći vrlo dobri primjerci. Također obratite i pozornost na akcije. Naime, često dućani cipelama stavljaju popuste na zadnje brojeve ili pak modele kojih se ne mogu lako riješiti, a bijele cipele su u toj kategoriji zbog činjenice što se mogu nositi samo u svečanim prilikama.

Kada birate vjenčane cipele, razmislite o boji. Možda Vam se čini da je jasno da će odabir pasti na bijele cipele, no postoji cijela paleta nijansi bijele boje: od boje bjelokosti pa sve do ledeno sivo-bijele boje.  Prije svega, važno je da cipele pristaju uz vjenčanicu, a čak i ne moraju biti bijele boje. Često se one hrabrije mladenke odlučuju za crvene, ljubičaste ili ružičaste cipele, a tada su one u skladu s bojom buketa cvijeća ili pak, primjerice, s ukrasima na vjenčanici, poput satenske mašne i slično.  I same cipele također mogu imati ukrase kao što je čipka, kristali i sitne šljokice, a posebno na to treba pripaziti ako su one vidljive u svakom trenutku.  Najvažnije je da odabrane cipele, koje su god boje i s kojim god ukrasima, odgovaraju osobnosti mladenke i da se mladenka u njima osjeća ugodno.

U obzir treba uzeti i tkaninu cipela. Najčešći materijali na cipelama mladenki su svila i saten, no ako je i haljina nekonvencionalna, nema razloga zašto isto ne bi bilo i s cipelama. 

Ako je haljina neobična i ponešto drugačija, neka takve budu i cipele. Najvažnije je da cipele budu u skladu s haljinom, a pritom treba imati na umu i dužinu haljine. Upravo je zato važno na probu haljine ponijeti odabrane cipele, a ne čekati s njihovom kupnjom do posljednjeg trenutka. Bilo da kupujete ili iznajmljujete vjenčanicu, bit će Vam ponuđena usluga prilagođavanja mjera vjenčanice pa je upravo zato važno da osoba koja Vam prepravlja vjenčanicu zna kolika je visina potpetice Možda ćete htjeti da haljina bude kraća pa da Vam cipele budu vidljive u svakom trenutku ili pak ćete htjeti da one budu prekrivene. Za što se god odlučili, na svaku probu vjenčanice ponesite odabrane cipele.

Nemojte zaboraviti razmisli i o godišnjem dobu u kojem planirate vjenčanje. Sandale s otvorenim prstima primjerene su za proljetna i ljetna vjenčanja, ali nikako za zimska i jesenka. Za tu priliku treba odabrati ipak zatvorene cipele, a za fotografiranje, koje će se vjerojatno održati vani u prirodi, tijekom zime i jeseni razmislite i o alternativi pa sa sobom ponesite gumene ili zimske čizme u odgovarajućoj boji kako biste izbjegli moguća neugodna iznenađenja dogodi li se prolom oblaka ili pak padne snijeg na Vaš dan.

Odabir cipela ovisi i o stilu vjenčanja i lokaciji na kojoj se ono održava. Primjerice, vjenčanje na plaži zahtijevat će drugačije cipele nego vjenčanje u gradu. Za plažu ili  kamenite podloge, pa čak i travnate površine primjerenije su platforme nego visoka potpetica, no ako ne želite odustati od potpetica, nabavite zaštitu za petu cipele. Mogu se naći na Internetu te u specijaliziranim trgovinama, a omogućit će Vam nesmetano hodanje pa nećete propadati u travu ni zapinjati među kamenima.

Kada se radi o biranju cipela za vjenčanje, ništa manje bitne nisu ni cipele za mladoženju. Iako će muškarcima biti manje stresno odabrati cipele, oni bi trebali također razmisliti o nekoliko njihovih karakteristika. Na prvom je mjestu svakako udobnost jer će baš kao i mladenka morati biti u njima cijeli dan. Što se tiče boja, klasično se mladoženje odlučuju najviše za crne, a nešto malo manje za smeđe i bijele cipele. Pritom je najvažnije da one budu u skladu s osobnosti osobe koja ih nosi. Neki se parovi čak odlučuju i za elegantnije tenisice, što je vrlo zanimljiva ideja. Na tržištu postoje tenisice posebno dizajnirane upravo za vjenčanje pa ako Vam je prije svega udobnost na prvome mjestu, nema razloga zašto ne biste odabrali upravo to. Najvažnije je da Vi i Vaš partner budete usklađeni, da budete svoji i da odaberete upravo ono što vam se najviše sviđa, bez obzira na konvencije.  

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića.
preloader