Hrana i piće na vjenčanju

Pri odlasku na vjenčanje zapravo svi gosti očekuju vrhunsku hranu, a jednako je i s mladencima, no oni su ti koji se moraju pobrinuti da to uistinu i bude tako. U organizaciji vjenčanja potrebno je jednaku pažnju posvetiti svim njegovim segmentima, pa tako i hrani jer je hrana ta koja će na goste ostaviti dojam i velikim dijelom oblikovati atmosferu na vjenčanju. Budu li gosti zadovoljni i siti, radije će se zabavljati, a time će i atmosfera biti bolja.

Prilikom odabira lokacije na kojoj će biti upriličena svadbena svečanost, važno je što prije razgovarati s cateringom. Neki će restorani u ponudi imati svoj catering, ali on je u pravilu skuplji od vanjskog cateringa jer si to kao vlasnici restorana jednostavno mogu priuštiti. Kako se mnogim mladencima neće dati baviti organizacijom vanjske dostave hrane, vlasnici tu vide dodatnu priliku za zaradu. Zato još prije najma lokacije razgovarajte s vanjskim cateringom. Imajte na umu da je catering potrebno rezervirati i nekoliko mjeseci unaprijed. U prosjeku je to šest mjeseci, no ako planirate proljetno ili ljetno vjenčanje, kada je sezona na svome vrhuncu, tada ćete to morati učiniti i mnogo prije, dakako, ako želite profesionalni catering.

Ako imate mogućnost organizacije vrhunske hrane i pića od strane poznanika ili prijatelja, razmislite i o toj opciji. Raspitajte se i zasigurno ćete dobiti popust.

Osim što je potrebno na vrijeme rezervirati svoj datum kod cateringa ili pak restorana,  važno je i na vrijeme definirati jelovnik, a on, prije svega, ovisi o budžetu. U prosjeku su večere skuplje od ručkova ili pak popodnevnih obroka pa ako planirate popodnevno vjenčanje nakon kojeg će gosti doći na večeru, odlučite se za slijed od najviše 3 jela – predjela, glavnog jela i deserta, a ako želite svoje slavlje produžiti do ranih jutarnjih sati, tada morate imati na umu i neki ponoćni obrok koji će uslijediti nakon svadbene torte. Veliku količinu novca možete uštedjeti na piću ako ga sami donesete, no i tu pripazite jer neki pružatelji usluga naplaćuju otvaranje i posluživanje pića koje nije njihovo pa nemojte zaboraviti porazgovarati o tome prije krajnje odluke. Ako na šanku date upute konobarima i ograničite ponudu pića na samo dvije vrste, primjerice vino i pivo, nećete doživjeti neugodna iznenađenja prilikom plaćanja računa. Naime, gosti često tijekom svadbe šeću salom, izvan sale, odlaze do šanka gdje razgovaraju i zabavljaju se, a to bi vrlo lako srušilo Vaš budžet.

Odabir hrane i pića velikim dijelom ovisi i o godišnjem dobu u kojem planirate vjenčanje.

Proljeće nam daje  obilje povrća koje vrlo lako možete ukomponirati u svoj svadbeni jelovnik. Tako se na meniju mogu naći šparoge, rotkvice i drugo sezonsko povrće koje se može ukomponirati u kanapee ili pak kao prilog glavnim, nešto laganijim jelima.

Dašak proljetne prirode može se vidjeti i na svadbenoj torti pa je jedan od prijedloga da svadbenu tortu ukrasite kandiranim sezonskim cvijećem poput ljubičica, tratinčica i drugog cvijeća, ovisno o paleti boja za koju ste se odlučili kao za nit vodilju. Pastelne se boje mogu vidjeti i na kolačima pa se ne bojte odstupiti od tradicionalnih kolača te odabrati npr. šarene francuske macronse ili pak cupcakese.

Na svadbenom ljetnom jelovniku najpoželjnija je lagana hrana prepuna voća i povrća. U dogovoru s kuharima restorana ili cateringom dogovorite upotrebu sezonskih, lokalnih proizvoda. Ako se vjenčanje održava u potpunosti na otvorenom, pripazite na moguće izvore zaraza koje se aktiviraju pri visokim temperaturama. Zato izbjegavajte piletinu i kremaste kolače te se radije odlučite za voćne i riblje kombinacije ili pak one s crvenim mesom.

Ne zaboravite svojim gostima osigurati dovoljno tekućine. Neka uvijek budu dostupni hladna vod i led, a kao idealno ljetno piće predlažemo vam limunadu koju možete dekorirati prema svojim željama u skladu s tematikom vjenčanja.

Jesenski jelovnik na svadbama možete potpuno prilagoditi trenutnim plodovima u prirodi. Na meniju se mogu naći gljive, bundeve u obliku gustih juha, a možete poslužiti čak i kesten pire. Više nije nužno, kao primjerice ljeti, da hrana bude izrazito lagana pa si možete dati oduška i odabrati prave jesenske recepte. Za goste možete osigurati i vruću čokoladu i irsku kavu za hladnu večer.

Jesenske boje možete preslikati i na svadbenu tortu i ostale deserte. Jestive dekoracije u obliku jesenskog lišća sjajan su dodatak torti. Što se tiče ostalih kolača, ne morate nužno slijediti tradiciju i odabrati samo hrvatske tradicionalne kolače. Odaberete li moderne macronse ili cupcakese, omogućeno Vam je biranje njihovih boja i ukrasa. Nekoliko macronsa u jesenskim bojama možete zapakirati u ukrasnu kutiju gostima kao dio zahvalnice jer će upravo te jesenske boje na njima kao što su žuta, crvena i smeđa najbolje okarakterizirati temu Vašeg vjenčanja.

Zimsko vjenčanje zahtijeva i drugačiji odabir jelovnika. Preporučljivo je da hrana bude nešto teža i zasitnija jer je takva potrebna ljudskom organizmu u zimskim uvjetima. Izbjegavajte hladna jela te svoj meni obogatite toplim i zasitnim gustim juhama kao što su one od rajčice, bundeve ili pak gljiva, tjesteninama, mesom, a sve to stilizirajte primjereno svečanom okruženju. Dakako, nemojte zaboraviti i na činjenicu imate li među uzvanicima vegetarijanaca pa se potrudite da se ne osjećaju zanemareno. Udajete li se u adventsko vrijeme, razmislite o odabiru adventskih slastica koje možete prilagoditi vjenčanom jelovniku. Boje iz zimske prirode možete prenijeti i na slastice pa odabrati kolače s bijelim kremama ili glazurama, s bijelom čokoladom, bijelim čokoladnim mrvicama i slično.

Jelovnik možete kreirati i tematski. Primjerice, ako planirate ljetno vjenčanje kraj mora, neka jelovnik bude mediteranski. Tako se tu mogu naći plodovi mora, tjestenine i rižota, tikvice i patlidžani, a za desert tirasmisu ili panna cota.

Ne zaboravite na potrebe gostiju. Možda je netko od Vaših uzvanika vegan ili vegetarijanac ili pak njegova vjera zahtijeva košer hranu. Također je moguće da je netko od gostiju dijabetičar ili pak ima celijakiju. Pozanimajte se o njihovom trenutnom prehrambenom stanju i porazgovarajte s cateringom o tome mogu li oni pripremiti posebnu hranu za određene goste. 

Prije konačne odluke o  angažiranju određenog cateringa ili bilo koje druge usluge, svakako kušajte hranu. Mnogi od njih nude besplatnu degustaciju za buduće mladence pa svakako iskoristite tu mogućnost kako biste znali što ćete ponuditi svojim gostima.

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića.
preloader