Dekoracija na vjenčanju

Osmišljavanje dekoracije za vjenčanje kojom ćete oplemeniti prostor jedan je od najzanimljivijih dijelova organizacije vjenčanja. Najmanje je stresan, a mogućnosti koje Vam se nude uistinu su neograničene. Kada razmišljate o dekoraciji za vjenčanje, imajte na umu što je sve potrebno ukrasiti. Dakako, na prvom je mjestu dekoracija sale ili restorana u kojem će biti održano svadbeno slavlje, no ništa manje nisu bitni ni stolovi, buket, ukrašavanje automobila ili kočije te prostora crkve ili matično ureda u kojem će se održati ceremonija.  Temeljno što morate učiniti prije dekoriranja je odabrati tematsku boju i stil vjenčanja. Ta će odluka biti polazište za sve ostalo.

U nastavku donosimo savjete koji će Vas usmjeriti na dekoriranje svega navedenog.

Dekoracija prostora (sale, šatora, restorana)

Prostor koji ste odabrali kao mjesto na kojem će se održavati svadbeno slavlje, bilo da je to unajmljeni šator, sala hotela ili pak restorana, treba prezentirati cijelo Vaše vjenčanje. To je prvi prostor u koji će ući Vaši gosti, a zasigurno želite da oni budu oduševljeni. Taj se efekt najbolje može postići kombinacijom cvijeća, svijeća i posebnog načina osvjetljenja. 

 Ponuda cvijeća većim dijelom ovisi o godišnjim dobima. Iako se cvijeće kao što su primjerice ruže mogu dobiti tijekom cijele godine, većina mladenki ipak nekako naginje biranju sezonskog cvijeća. Osim što je takvo cvijeće jeftinije, ujedno izgleda i efektnije kada je ono u skladu s vanjskim godišnjim dobom.  Upravo  s proljećem počinje i vrhunac sezone vjenčanja, a sve blagodati koje proljeće daje  prirodi svakako treba uzeti u obzir. Proljeće je vrijeme cvjetanja ljubičica, tulipana, tratinčica, božura, narcisa, zumbula, đurđica i mnogog drugog predivnog cvijeća.  Tulipani su vrlo zahvali jer izgledaju elegantno i dugo zadržavaju svoju formu . Udajete li se u rano proljeće, zanimljiv izbor mogu biti narcise. Osim što su simbol novog buđenja i rađanja novog života, njihov neodoljiv miris zasigurno neće goste ostaviti ravnodušnima. Jedno od najljepših proljetnih cvijeća su zumbuli, koji se mogu pronaći u crvenoj, narančastoj, žutoj, ljubičastoj, plavoj i bijeloj boji. Simboliziraju vjernost, a krasi ih i opojan miris, baš kao i đurđice – bijelo zvonoliko cvijeće u kiticama koje može biti odličan izbor za minimalistička vjenčanja i elegantna vjenčanja.  Što se tiče ljetnih vjenčanja, mladenke najčešće posežu za ljiljanima, kalama, gerberima, ružama, hortenzijama. U posljednje se vrijeme sve više mladenki odlučuje i za suncokrete te poljsko cvijeće. Hortenzije su vrlo zanimljiv i povoljan odabir jer osim što dolaze u predivnim pastelnim nijansama, izgledaju vrlo raskošno, a simboliziraju i mir u kući, što je idealan izbor za početak novog životnog putovanja.  Pravu čar jeseni dočarat će crvene i narančaste ruže, dalije, crvene, narančaste i žute orhideje te isto takvi gerberi. Također kao dekoracija može poslužiti i pomalo neobičan dodatak  – ukrasni kupus, a i jesensko lišće te žirovi mogu biti odlična dekoracija . Zimsko vjenčanje može biti čarobno uz kombinaciju bijelih ruža, amarilisa i češera.

Svo navedeno cvijeće može biti smješteno na ulazu u salu, visjeti sa zidova u obliku visećih cvjetnih kugla ili pak biti dio dekoracije stolova.

U posljednje se vrijeme mladenci i sve češće odlučuju za svjetlosne efekte,  a kako je temeljna boja u salama najčešće bijela, svjetlosnim se efektima u potpunosti može promijeniti izgled bilo kojeg prostora.

Stolovi

Kada odlučujete o dekoraciji prostora svadbenog slavlja, odlučite i o rasporedu stolova. Najčešće možete birati između većih četvrtastih stolova i manjih okruglih. Dakako, stol za kojim sjede mladenci i kumovi uvijek je posebno izdvojen pa njemu treba posvetiti posebnu pažnju prilikom dekoriranja. Spomenuto cvijeće  najviše će doći do izražaja upravo na tome stolu.  Ako ste se odlučili da stolovi gostiju budu okrugli, u središnji dio stola smjestite centralni aranžman cvijeća, a ako ste se odlučili za dugačke četvrtast stolove,  sredinom duž cijelog stola smjestite više manjih cvjetnih dekoracija. Smjestite li samo jedan buket ili aranžman u sredinu, stol će izgledati previše prazno i ne baš svečano.

Uz svo navedeno cvijeće koje može biti dio aranžmana na stolu, odlično će se uklopiti svijeće. Da biste bili sigurni da neće doći po neželjenih peripetija, najbolje je da ih smjestite u staklene  posude, okrugle ili četvrtaste, ispunjene vodom ili pak da ih smjestite na podignute  vrlo stabilne svijećnjake, što dalje od dohvata djece. Najelegantnije će biti bijele svijeće, a i najlakše će se uklopiti u baš svaki prostor pa ih možete i ranije kupiti, kada još niste ni sigurni oko ostatka dekoracije. Možete ih smjestiti i u staklene lanterne. Manje lanterne u tematskoj boji vjenčanja možete postaviti na stolove, a one veće možete smjestiti u podnožje stola mladenaca, ispred cvijeća.

Ako pazite i na najmanje detalje, pobrinite se i za stolice. One su najčešće prekrivene bijelom navlakom, no prema potrebi ih možete dodatno ukrasiti perlicama, tilom ili pak odabranim cvijećem koje se proteže kroz čitavu temu svadbe.

Crkva i matični ured

Jasno je da na izgled crkve i matičnog ureda ne možete utjecati u onolikoj mjeri kao u sali, restoranu ili šatoru, no ipak uz pomoć cvijeća možete dodatni svoj osobni dodir. Crkve se najčešće ukrašavaju bijelim cvijećem i ostalim nježnim nijansama, no ako Vam to nikako ne odgovara, dogovorite sa svećenikom detalje oko boje cvijeća. Uz cvijeće bijele boje možete umetnuti i ono koje Vama odgovara. Primjerice, ako je ružičasta Vaša tematska boja vjenčanja, bijelo cvijeće pomiješajte s ružičastima.

Automobil mladenaca

Bilo da od crkve ili matičara do restorana i obrnuto putujete vlastitim ili unajmljenim vozilom, limuzinom, olditimerom ili kočijom, obično je na vjenčanjima i na njima prisutna dekoracija. Tvrtke koje nude usluge najma vozila najčešće u svojoj ponudi imaju nekoliko standardnih aranžmana od umjetnog cvijeća za prednji dio automobila, no ako Vam se on ne sviđa ili nije u skladu s temom Vašeg vjenčanja, pobrinite se za vlastitu dekoraciju. Primjerice, ako su Vaše tematsko cvijeće suncokreti,  automobil može biti ukrašen suncokretima.

Ne zaboravite i na dekoraciju automobila gostiju. U većini krajeva Hrvatske i danas je prisutan običaj ukrašavanja automobila gostiju šarenim trakama koje su najčešće tematske boje vjenčanja, a gostima ih treba podijeliti barem nekoliko dana prije ili čak već kada im nosite pozivnicu.

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića.
preloader