Check lista za vjenčanje

Organiziranje vjenčanja usitinu je zahtjevan posao koji traži puno planiranja i razmišljanja unaprijed.  Morate razmišljati o vjenčanici, cipelama, šminki, najmu prostora za vjenčanje, vjenčanom buketu, tečaju plesa, fotografu, dekoraciji, pozivnicama i zahvalnicama, rasporedu sjedenja gostiju i mnogim drugim sitnicama.

Kako biste bili sigurni da prilikom organizacije svojeg vjenčanja niste ništa propustili, prođite s nama popis, odnosno check listu za vjenčanje.

Pozivnice i zahvalnice

Prilikom organizacije vjenčanja važno je da na vrijeme počnete misliti i na goste te pozivnice koje im morate uručiti. Prilikom biranja dizajna imate nebrojene mogućnosti. Možete odabrati neku od već predloženih pozivnica koje nude tvrtke koje su specijalizirane za to, ali možete i razmišljati izvan standardnih okvira i odabrati nešto što će svim uzvanicima zauvijek ostati u sjećanju. Pozivnice za vjenčanje gostima najavljuju kakvo će biti vjenčanje na koje ste ih pozvali pa to svakako uzmite u obzir prije negoli naručite finalnu verziju pozivnica.  Prmjerice, ako organizirate vjenčanje na plaži kraj mora, neka i pozivnice budu u morskom tonu – ukrašene motivima valova i morskih školjaka, a tekst može biti ispisan plavom bojom.

Savjetujemo Vam da pozivnice osobno uručite svojim gostima, no ako pozivate goste iz drugih zemalja slanje poštom logičan je odabir.

Ništa manje bitne nisu ni zahvalnice kojima ćete zaokružiti priču vjenčanja. Neki ih mladenci već unaprijed tiskaju zajedno s pozivnicama, no ako želite da one budu osobnije, pozabavite se njima nakon svadbe pa svakome ponaosob zahvalite.

Vjenčanica

Odabir vjenčanice najljepši je dio priprema za gotovo svaku mladenku. Kad birate haljinu, imajte na umu i lokaciju te atmosferu vjenčanja. Primjerice, ako se udajete samo kod matičara nakon čega organizirate samo jednostavnu večeru, nema potrebe za blještavim i slojevitim krinolinama. Ako pak imate na umu raskošno vjenčanje u crkvi te slavlje u restoranu ili hotelu, odabir haljine neka slobodno bude u skladu s time. 

Šminka i frizura

Svoju šminku i frizuru svakako odaberite nekoliko tjedana prije vjenčanja, a nekoliko dana prije imate i pokusno šminkanje, odnosno pokusnu izradu frizure. Mnogi saloni u paketu za mladenke već imaju uključenu i cijenu izrade pokusne šminke i frizure. Ako sa svojom stilisticom i vizažisticom ranije dogovorite sve detalje, uštedjet ćete si puno nervoze i živaca na sam dan vjenčanja.

Vjenčano prstenje

Zaručnički ste prsten vjerojatno dobili na dan kada Vas je budući suprug zaprosio, no prije sudbonosnog da potrebno je odabrati i vjenčano prstenje. To je prstenje koje ćete nositi vjerojatno cijeloga života pa se u njega isplati uložiti. S partnerom se dogovorite o odabiru bijelog ili žutog zlata ili pak srebra. U današnje je vrijeme naječešći odabir budućih mladenaca bijelo zlato, no imate li nedoumice oko odabira, obratite se našem stručnom timu koji ima već dugogodišnje iskustvo u radu s mladencima.

Zaručnički tečaj

Ako ste se odlučili za vjenčanje u crkvi, morat ćete odraditi zaručnički tečaj. Prilikom rezervacije termina u crkvi svakako upitajte svećenika o svemu što je potrebno za pohađanje tečaja, a njegove termine uskladite sa svojima kako ne biste dolazili u neugodne situacije zbog nemogućnosti dolaska na tečaj.

Tečaj plesa

Osim zaručničkog tečaja, mnogi mladenci odlučuju se i za tečaj plesa zbog nekoliko razloga. Na prvom je mjestu svakako nedovoljno plesačko umijeće, ali sve češći razlog zbog kojeg mladenci uzimaju sate plesa je i taj što za svoj prvi ples žele uvježbati posebnu koreografiju. Idelano vrijeme za pohađanje tečaja je 4-6 tjedana prije samog vjenčanja. Krenete li ranije, postoje velike šanse da do svadbe zaboravite korake.

Odabir pjesme za prvi ples

Na gotovo svim vjenčanjima običaj je da novopečeni supružnici otvore plesni podij svojim prvim plesom, a da bi to bilo moguće, potrebno je s angažiranim glazbenicima dogovoriti glazbenu podlogu. Birajte plesne pjesme, pjesme koje opisuju upravo vas kao par, uvježbajte koreografiju, ali pripazite i na cipele te vjenčanicu. Naime, teške i duge vjenčanice onemogućavat će Vam slobodnije kretnje pa svakako instruktoru plesa spomenite kakvu vjenčancu imate.

Odabir glazbenika

Mladenci najčešće biraju bendove ili pak nešto rjeđe DJ-a, a prije bilo kakve odluke postavite glazbenicima nekoliko pitanja kako biste znali jesu li oni pravi odabir. Pitajte ih na koliko su vjenčanja do sada svirali, koliko pjesama imaju u svojem repertoaru,  primaju li glazbene želje uzvanika tijekom večere, koju vrstu glazbe sviraju, na koji način vode program svadbene večere,  puštaju li glazbenu podlogu za vrijeme pauze te mogu li odsvirati određene pjesme na vaš zahtjev.

 

Odabir lokacije

Odabir lokacije za vjenčanje jedan je od najbitnijih zadataka jer se upravo na tome mjestu i odvija cijela priča. Razmislite o tome kakvu svadbu želite pa u skaldu s njome i birajte lokacije. Rustikalni prostori bit će izvrsna kulisa za ljetna, opuštena vjenčanja, dok će skupocjeni hoteli biti jedno s elegantnim  i raskošnim vjenčanjima. Prije konačne odluke o najmu, svakako pogledajte različite lokacije te se raspitajte o mogućim dodatnim troškovima.

Dekoracija

Dekoraciju pokušajte uskladiti s temom vjenčanja pa i godišnjim dobom u kojem se održava vaša svadba. Ako želite proći što jeftinije, ne morate angažirati dekoratera, nego se odvažite na samostalni projekt. Pogledajte što se u određenom godišnjem dobu nalazi oko Vas u prirodi i neka Vam posluži kao nadahnuće.

Hrana

Ako ste svoje vjenčanje odlučili upriličiti u restoranu, raspitajte se hoće li vas hranom opskrbiti sam restoran ili pak vanjski catering. Dobro je i probati hranu kako biste znali što ćete ponuditi svojim gostima pa s vlasnicima restorana dogovorite degustaciju. Dakako, ne zaboravite i na svadbenu tortu. Uvjerite se da će biti na sigurnom i hladnom mjestu prije posluživanja, posebno ako imate ljetno vjenčanje s visokim temperaturama.

Fotograf

Tijekom godina ćete se zasigurno uvijek rado sjećati dana svog vjenčanja pa se pobrinite i da fotografije budu uistinu ono što želite. Ako imate prijateljicu ili poznanika kojem odlično ide fotografiranje, razmislite o tome da ih angažirate jer biste mogli uštedjeti poprilične svote novca. Namjeravate li angažirati profesionalnog fotografa, upitajte ih kakav paket snimanja i fotografiranja nude, koji je njihov uobičajeni slijed fotografiranja, imaju li spremne ideje za slučaj kiše, u kojim tehnikama rade, koliko se dugo bave ovim poslom, a svakako tražite i da vam pokažu svoje dosadašnje radove.

 

Kako biste se lakše snašli u organizaciji, svakako nabavite planer u koji ćete zapisivati sve što je potrebno, kontakte i podatke o svim osobama koje sudjeluju u organizaciji vjenčanja. 

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića.
preloader