Cvijeće za vjenčanje

Cvijeće je na vjenčanju jedan od vrlo važnih čimbenika koji upotpunjuje cjelokupni dojam. Prostor će odmah izgledati ljepše ako je ispunjen cvijećem, a gostima će zasigurno odgovarati i njegov miris koji će se širiti prostorom.  Kada se kreće u biranje cvijeća za vjenčanje, treba na umu imati mladenkin vjenčani buket, cvijeće za dekoraciju prostora i goste te cvijeće koje će u svojim buketima imati djeveruše, ako se odlučite za njih. Ono što je najbitnije jest da sva ta tri aspeka međusobno dobro funkcioniraju. Nije nužno da bude potpuno ista vrsta cvijeća, ali ono ipak svojim bojama i mirisima mora odgovarati jedno drugome i biti u harmoniji.

Donosimo vam savjete uz čiju ćete pomoć izvući maksimum iz cvjetne dekoracije i buketa.

Mladenkin buket

Ponuda cvijeća većim dijelom ovisi o godišnjim dobima. Iako se cvijeće kao što su primjerice ruže mogu dobiti tijekom cijele godine, većina mladenki ipak nekako naginje biranju sezonskog cvijeća. Osim što je takvo cvijeće jeftinije, ujedno izgleda i efektnije kada je ono u skladu s vanjskim godišnjim dobom.

Upravo sada s proljećem počinje i vrhunac sezone vjenčanja, a sve blagodati koje proljeće daje  prirodi svakako treba uzeti u obzir. Proljeće je vrijeme cvjetanja ljubičica, tulipana, tratinčica, božura, narcisa, zumbula, đurđica i mnogog drugog predivnog cvijeća. Tulipani su vrlo zahvalni kao cvijeće za mladenkin buket jer dugo mogu izdržati bez vode, a da pritom ne izgube svoju formu. Božuri, kao simbol prosperiteta i sretnog braka, idealni su ako ste se odlučili za ružičaste i bijele nijanse dekoracija. Tratinčice i ivančice simboliziraju nevinost, a osim u buket, odlično će se uklopiti i u kosu mladenke i djeveruša. Udajete li se u rano proljeće, zanimljiv izbor za Vaš buket mogu biti narcise. Osim što su simbol novog buđenja i rađanja novog života, njihov neodoljiv miris zasigurno neće goste ostaviti ravnodušnima. Jedno od najljepših proljetnih cvijeća zasigurno su zumbuli, koji se mogu pronaći u crvenoj, narančastoj, žutoj, ljubičastoj, plavoj i bijeloj boji. Simboliziraju vjernost, a krasi ih i opojan miris, baš kao i đurđice – bijelo zvonoliko cvijeće u kiticama koje može biti odličan izbor za minimalistička vjenčanja i elegnatna vjenčanja.

Što se tiče ljetnih vjenčanja, mladenke najčešće posežu za ljiljanima, kalama, gerberima, ružama, hortenzijama. U posljednje se vrijeme sve više mladenki odlučuje i za suncokrete te poljsko cvijeće u svojim buketima, posebno ako se organizira opuštenije, neformalno vjenčanje, dok će se ljiljani kao  elegantno cvijeće opojnog mirisa koje imbolizira čistoću i sreću, odlično uklopiti u elegantno, klasično vjenčanje. Slično je i s kalama kao simbolom snage i zajedništva, koje su uz to i vrlo izdržljive pa će satima izgledati nepromijenjeno u mladenkinom buketu. Hortenzije su vrlo zanimljiv i povoljan odabir jer osim što dolaze u predivnim pastelnim nijansama, izgledaju vrlo raskošno, a simboliziraju i mir u kući, što je idealan izbor za početak novog životnog putovanja.

Mnogi mladenci zbog nižih temperatura biraju jesen za svoje vjenčanje. Jesen je po pitanju dekoracije i cvijeća vrlo zanimljiva jer tada pririda nudi obilje plodova, ali i mijenja svoje boje.

Pravu čar jeseni dočarat će crvene i narančaste ruže, dalije, crvene, narančaste i žute orhideje te isto takvi gerberi. Također kao dekoracija može poslužiti i pomalo neobičan dodatak za bukete – ukrasni kupus, a i jesensko lišće te žirevi na žici mogu biti sastavni dio mladenkinog buketa.

Uz zimsku vjenčanu priču obično se veže pojam tajnovitosti i čarobnosti, a iako se na prvi pogled čini da je taj period vrlo ograničen cvijećem koje bi mladenka mogla iskoristiti, stvarnost je upravo suprotna. Dobro pogledajte što sve možete naći u svome okruženju. Češeri mogu biti vrlo zanimljiva nadopuna buketu, a također se u njega mogu uplesti i gole grančice. One će posebno lijepo izgledati uz cvijeće koje možete naručiti u cvjećari, kao što su bijele ruže, kale ili pak bijeli amarilis. Svakako ne zaboravite na vrijeme rezervirati svoj buket i cvijeće potrebno za ostalu dekoraciju jer ono zimi ipak mora narasti u posebnim uvjetima.

Dekoracija prostora

Sve što vrijedi o ponudi cvijeća za mladenkin buket, vrijedi i za dekoraciju prostora. Birajte sezonsko cvijeće i pazite da se ono međusobno skladno nadopunjuje. Brojni su načini na koje cvijeće možete uklopiti u prostor. Na elegantnim vjenčanjima cvijeće se na okruglim stolovima obično podiže do pola metra u zrak uz pomoć posebnog stakla da ne bi stajalo na putu komunikacije među gostima. Osim što je to praktično, izgleda i vrlo raskošno. Drugi vrlo efektan način je postavljanje cvijeća u staklene okrugle ili četvrtaste posude. U kombinaciji s vodom i plutajućim svijećama postići ćete jedinstven efekt. Cvijećem se mogu ukrasiti i stolice na kojima gosti sjede ili barem one za stolom mladenaca.

Uvijek kombinirajte sezonsko cvijeće s ostalim elementima iz prirode. Bijele ruže kombinirajte s češerima na zimskom vjenčanju,  jesenske boje kao što su crvena i žuta s jesenskim lišćem, ljetne suncokrete s poljskim cvijećem, a nježne proljetne boje s motivima leptira i tek propupalim zelenim granama drveća.

Reveri  i narukvice

Reveri su do prije nekoliko godina bili jedini ukrasi koje su gosti stavljali na svoju odjeću da bi se istaknulo da su na određenom vjenčanju, a najčešće su se sastojali od umjetnog cvijeća i tkanine. U posljednje se vrijeme budući mladenci sve više okreću biranju narukvica za svoje goste, a jedna od opcija je i ta da roditelji i kumovi nose revere, a svi ostali gosti narukvice, odnosno tzv. croasage. I one se uglavnom sastoje od tkanina kao što su saten i svila te kombinacije cvijeća. I njih vrlo lako možete ukomponirati u svoje tematsko vjenčanje. Primjerice, ako imate ljetno vjenčanje i u svojem buketu ili pak na stolu suncokrete, malim se umjetnim suncokretima možete poslužiti i u kreiranju narukvica i revera.

Buket za djeveruše

Ako se odlučite za djeveruše, bilo da su one male djevojčice ili pak prijateljice i rodbina Vaših godina, razmislite o tome želite li da i one imaju svoje bukete. Odlučite li se za njih, pripazite da ih uskladite sa svojim buketom. Dakako, mladenkim buket bi trebao biti raskošniji i više se isticati, no u principu bi buketi trebali biti izrađeni od istog cvijeća, ali samo na drugačiji način.

 
Ova web stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića.
preloader