Simbolika zaručničkog prstena

Zaručnički prsten do danas nije promijenio svoju osnovnu svrhu, ulogu te simboliku uz koju je vezan. Iako, danas mnogi gledaju na zaručnički prsten kao na još jedan komad nakita u nizu, njegova je važnost i značenje puno dublje i prelazi granice materijalnog.

Ljubav, vjernost, odanost, beskonačnost samo su neki epiteti vezani uz pojam zaručničkog prstena. Uzme li se u obzir već sam oblik, odnosno krug može se uočiti simbolika u kojoj nema ni početka ni kraja, drugim riječima, ljubav između dvije osobe neraskidiva je, vječna i uvijek prisutna. Gledajući ljubav na globalnoj razini, ne može se reći gdje su bili počeci ili kada će doći kraj što je čini bezvremenskom. Osnovna simbolika zaručničkog prstenja vezana je uz duhovnu razinu, povezanost dviju osoba i isprepletenost njihove ljubavi.

Povijest je vrlo zanimljiva po pitanju zaručničkog prstenja. Primjerice, zaručničko prstenje za stare Egipćane simboliziralo je besmrtnost, vječnu ljubav. Slično su razmišljali i Rimljani koji su prstenje izrađivali od željeza kako bi naglasili trajnost i neuništivost.

Zaručnički prsten nosi se na prstenjaku, a ni u tome nije izostalo simbolike. Naime, prema mišljenju srednjovjekovnih liječnika upravo se u tome prstu nalazila „vena amoris“ to jest, vena ljubavi koja je svoj put imala u pravcu ljudskog srca.


Zaručnički prsten ima danas istu simboliku i značenje kao i u prošlosti. Ono što se promijenilo, mogućnost je biranja različitih metala od kojih će se prsten izraditi kao i načina na koje će se ukrasiti. Posebno je pri tome naglašeno graviranje čime se postiže dodatna simbolika i stvara poveznica između dvije osobe. Graviranje daje mogućnost da se na simbolu ljubavi, prstenu, zauvijek istakne ono što je jako važno za tu ljubav kao što je neki značajan datum, citat, poruka, ime i slično. Mogućnosti za graviranje su neograničene. Jedina granica koja se  javlja je ljudska mašta i kreativnost.

Ne smije se izostaviti ni drago kamenje i njegova simbolika:

  1. Dijamant – simbolizira postojanost, otpornost, sjaj te savršenost. Predstavlja vrhunac zrelosti te u potpunosti pravilnu strukturu koja je neuništiva. Ljubav koja je već dugi niz godina postojana i pri tome je bila otporna na sve probleme koji su naišli i dalje sjaji istim sjajem te je gotovo savršena u svakom pogledu može se ovjekovječiti upravo dijamantom.
  2. Smaragd – naziva se i kamenom „tajne spoznaje“, a simbolizira neprestano obnavljanje, razvoj te životnu radost. Donosi mir, ljubav i vjernost. Oni koji su kroz ljubav spoznali „nešto više“ koji su se uzdigli na novu duhovnu razinu te su pri tome prepoznali nove životne radosti, osobe su za koje je smaragd pravi izbor.
  3. Biser – simbolizira darežljivost, poštenje, mudrost i smirenost. Osim navedenog, veže se i uz čistoću, besmrtnost i iskrenost.
  4. Rubin – simbolizira život, ljubavne emocije, vatreno srce i životnu energiju. Strastvena ljubav, puna emocija i životne energije zaslužila je rubin da ispriča njenu priču.

Prilikom kupnje zaručničkog prstena treba imati na umu da se ne mora težiti savršenosti, bitno je da se kroz prsten pokaže pravoj osobi da je ona savršena od trenutka svog rođenja pa do vječnosti. Bez obzira za kakav se prsten odlučili, svaki će nositi istu simboliku i bit će odabran iz jednog jedinog razloga, ljubavi.

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića.
preloader