Odabir restorana za vjenčanje

Odabir najboljeg restorana za vjenčanje, u kojem će se na koncu odvijati i najveći dio svadbene svečanosti, jedan je od najvažnijih zadataka koji stoji pred budućim mladencima. Prilikom odabira restorana važno je razmišljati ne samo o restoranu kao takvom, nego i o svemu što on nosi sa sobom. Prije svega, na umu treba imati lokaciju restorana, njegovu veličinu, atmosferu koju pruža, hranu, cijenu te okruženje restorana.

Ono što Vam odmah na početku savjetujemo je da svakako posjetite nekoliko restorana te u svima njima pogledate gore navedene elemente. Nikako nemojte odmah odabrati prvi restoran koji vidite jer, zagrebete li ispod površine, vidjet ćete da različiti restorani nude i poprilično različite usluge, cijene te sve što Vam je bitno na dan vjenčanja. No krenimo redom. 

Lokacija

Lokacija restorana jedna je od najvažnijih stavki  u odabiru. Poželjno je da restoran bude što bliže crkvi ili matičnom uredu, kako se gosti ne bi morali dodatno akomodirati, a i vama će kao mladencima biti komotnije i manje stresno ne bude li se od restorana do crkve ili obrnutiovozilo sat vremena ili duže. Svoju potragu možete započeti internetom, a možete i poslušati prijedloge prijatelja koji su se već vjenčali. 

Razmislite o lokacijama koje ste posjećivali tijekom godina. Možda ste na nekom kratkom izletu ili nećem tuđem vjenčanju zapazili predivan prostor koji kao da je stvoren upravo za vjenčanje. Pokušajte kontaktirati vlasnike i upitati ih  organiziraju li svadbene svečanosti pa Vam je već veći dio posla riješen.

Također je važno da lokacija bude dostupna svim uzvanicima, a na vama kao mladencima je da se pobrinete za to. Ako je velik broj vaše rodbine iz drugog dijela Hrvatske ili pak čak iz druge države, najbolje je rješenje organizirati prijevoz unajmljenim autobusom. Gosti tako neće morati brinuti kako će stići do lokacije vaše svadbe pa su i mnogo manje šanse da odustanu od dolaska na vjenčanje.

Veličina  restorana

Veličina restorana vrlo  je bitan faktor, neovisno o broju uzvanika. Ako je prostor premalen, morat ćete smanjiti broj uzvanika, ako pak je prostor prevelik te nema mogućnost pregrade pokretnim vratima ili zidovima, gosti se također neće osjećati dobro u tom velikom prostoru. Ne zaboravite da restoran koji ste odabrali mora imati i prostor za plesanje, ali i prostor u koji će se smjestiti bend. Iako je u mnogim dijelovima Hrvatske običaj da se mladencima pokloni donose kući prije samog vjenčanja, vjerojatno to neće biti uvijek slučaj pa razgovarajte s vlasnicima restorana i o mogućnosti korištenja prostora u koji ćete moći odložiti poklone, ali i novac koji ćete vjerojatno primiti od gostiju. Pripazite na to da taj prostor uvijek bude pod nadzorom ili barem dobro zaključan, a prvom prilikom zamolite osobu od povjerenja da poklone i novce preveze na sigurnije mjesto.

Atmosfera

Atmosfera sale ili restorana koji želite za svoju svadbenu svečanost mora odgovarati tipu vjenčanja kakvo želite priprediti. Teško je izvedivo, a zapravo i nefunkcionalno, da formalno vjenčanje priredite u restoranu ili sali opremljenoj rustikalnim elementima, a također u formalnim i skupocjenim prostorima ne možete održati vjenčanje s elementima rustikalnih krajeva.

Prije obilaska sala i restorana dobro razmislite kakvo vjenčanje želite da biste i sebi i drugima olakšali posao. Želite li otmjeno i skupo vjenčanje, za obilazak birajte upravo takve prostore, a želite li u svoje vjenčanje unijeti elemente prirode i rustikalnosti, pripazite da upravo takve prostore i odaberete za prvo razgledavanje.

Sa šefom sale popričajte o tome može li se prostor preurediti i barem djelomično prilagoditi vašim željama. Upitajte ga o upotrebi svijeća i svjetla te o svemu što smatrate bitnim za pridonošenje atmosferi koju želite postići u prostoru.

Hrana

Budimo realni – većina gostiju na svadbama očekuje vrhunsku i uskusnu hranu  pa im nastojte upravo to i pružiti. Ne samo da su svojim dolaskom i svim troškovima vezanima uz dolazak to i zaslužili, nego ste to zaslužili i vi kao mladenci. To je vaš najposebniji dan pa takva treba biti i hrana.  Nipošto ne pristajte na kompromise. Raspitajte se u restoranu o jelovnicima koje nude za vjenčanja, a ako nikako niste zadovoljni ponudom, provjerite može li se u restoran dovesti svoj catering ili pak catering koji će organizirati sam restoran ili hotel.

Zlatan savjet koji vrijedi poslušati je kušanje hrane. Ipak ćete za hranu i restoran izdvojiti najviše novca iz vašeg svadbenog budžeta pa se ne lišite uvjeriti se da će uistinu sve biti savršeno.  Sa šefom kuhinje ili pak cateringom dogovorite degustaciju različitih menija da biste bili sigurni koji će vam najviše odgovarati. Uzmite u obzir i činjenicu da je možda netko od vaših gostiju vegetarijanac ili vegan pa se raspitajte što tom gostu mogu ponuditi umjesto mesa.

Cijena

Cijena je zapravo najvažnija stavka u biranju restorana ili sale hotela za svadbu. Nipošto nemojte prihvatiti prvu ponudu na koju naiđete nego se uvijek raspitajte barem kod njih 5-6. Cijene uistinu mogu varirati, a najćešće se u prosjeku kreću oko 50 eura u prosječnim restoranima i hotelima, dok ćete u onim ekskluzivnima kao što su oni vrhunski u metropoli ili pak diljem Jadranske obale, morati izdvojiti i do 100 eura po osobi.

Raspitajte se i o mogućčnosti popusta. Neki od restorana nude mogućnost popusta plati li im se sve unaprijed. Imate li mogućnost platiti sve unaprijed,  svakako razmislite o tome jer biste mogli uštedjeti i do nekoliko tisuća kuna, ovisno o broju gostiju koje planirate pozvati.

 

Okruženje restorana

U odabiru restorana nije važno samo kakav je njegov interijer, nego i njegov eksterijer, odnosno vanjski prostor koji ga okružuje. Planirate li ljetno ili kasno proljetno vjenčanje, vjerojatno ćete razmišljati i o vanjskom uređenom prostoru koji gosti mogu koristiti. Gotovo sigurno će se na vjenčanju naći i poneka djeca uzvanika pa bi bilo idealno kad bi u sklopu restorana ili u neporednoj blizini postojalo igralište na kojem mogu provesti neko vrijeme. Ako  se restoran nalazi u prekrasnim krajolicima, bit će vam olakšano i fotografiranje. Moći ćete ga obaviti i na sam dan vjenčanja, a posebno onaj dio s gostima. To su fotografije koje će vam ostati vječna uspomena pa je važno da i prostor na fotografijama bude skladan i primamljiv.

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića.
preloader