Na kojoj ruci i prstu se nosi vjenčani prsten

Vjenčani prsten neizostavni je dio gotovo svakog vjenčanja. Najčešće ima oblik kruga koji simbolizira vječnost i savršenstvo, odnosno krug označuje nedjeljivu cjelinu koja nema ni početak ni kraj.

Približavanjem dana vjenčanja mnogima se nameću brojna pitanja na koja je potrebno odgovoriti. Od silnih pitanja koja bi se mogla svrstati u zaista različite kategorije, određena su vezana upravo uz vjenčano prstenje. Uzme li se u obzir da je dilema oko odabira i kupnje prstena uglavnom riješena, simbolika i smisao su u potpunosti shvaćeni, dolazi se do posljednjeg, a ujedno i ključnog pitanja: „ Na kojoj ruci i prstu se nosi vjenčani prsten?“

Odgovor je prilično jednostavan, no pozadina putem kojeg se došlo do njega daleko je složenija. Vjenčani prsten nosi se na četvrtom prstu, takozvanom prstenjaku koji se nalazi između malog i srednjeg prsta. Odabir prstenjaka za nošenje vjenčanog prstena, nepisano je pravilo u mnogim društvima diljem svijeta i gotovo da ne postoje iznimke koje bi ga kršile. Zašto upravo na prstenjaku? Ovdje se napušta jedinstvo i dolazi se do različitih teza, priča i objašnjenja koja su se razvijala kroz povijest sve do dana današnjeg, unutar različitih kultura. Primjerice, kineska mudrost pruža zanimljiv osvrt. Prema kineskoj mudrosti svi prsti na rukama imaju određenu simboliku. Palci simboliziraju roditelje, kažiprsti braću i sestre dok s druge strane, srednji prst predstavlja samu osobu, svojeg vlasnika. Mali prst simbolizira djecu, a prstenjak, koji je predmet ove rasprave, predstavlja partnera s kojim će određena osoba provesti život. Stavite svaki prst jedan uz drugog, a zatim presavinite srednji prst na obje ruke. Pokušajte razdvojiti parove svojih prstiju. Zanimljivo, zar ne? Svi se mogu razdvojiti samo prstenjaci ne. Usprkos svemu, oni ostaju spojeni. U ovome se nalazi objašnjenje za odabir prstenjaka, kao mjesta na ruci, za vjenčani prsten. Simbolika neraskidivosti preusmjerava se na brak, kao neraskidivu vezu između bračnih parova, od trenutka sklapanja braka do smrti. Sve se može razdvojiti, ali bračni
parovi, njihov odnos, ljubav i zajedništvo ne. Oni će uvijek biti povezani na ovaj ili onaj način.

Zanimljiva je i priča starih Egipćana. Stari Egipćani nosili su vjenčani prsten na prstenjaku lijeve ruke, jer su vjerovali da upravo kroz prstenjak prolazi vena koja vodi direktno u ljudsko srce, prikladnog imena „vena ljubavi“. Iako je ova tvrdnja pobijena s razvojem medicine, romantika koja proizlazi iz nje učinila ju je vječnom, te mnogi još i danas vjeruju u nju.


Dakle, vjenčani prsten nosi se na prstenjaku, no na kojoj ruci? Lijevoj ili desnoj? Ovdje ne postoji jedan, jedinstven odgovor. Točno je i jedno i drugo, vjenčani prsten nosi se i na lijevoj i na desnoj ruci ovisno od različitih kultura i tradicija prisutnih na određenim područjima svijeta, te unutar društvene zajednice.

U većini slučajeva, vjenčani prsten se nosi na lijevoj ruci. Poznato je vjerovanje prema kojem kada muškarac stoji nasuprot žene i pri tome ispruži svoju desnu ruku, dotaknuti će njezinu lijevu ruku, i upravo iz navedenog razloga se vjenčani prsten stavlja na lijevu ruku. Nošenje vjenčanog prstena na lijevoj ruci većinom je zastupljeno u zapadnoj kulturi, a jedan od razloga već je ranije spomenut, a odnosi se na „venu ljubavi“ koja vodi od prstenjaka lijeve ruke do ljudskog srca. Neke kulture nose vjenčani prsten na desnoj ruci, budući da je lijeva ruka „nečista“. Nečista je u pogledu da se s lijevom rukom obavljaju higijenske radnje kao što je brisanje nosa, dok je s druge strane desna ruka čista i njome se jede, rukuje i na njoj se, kao što je navedeno, nosi vjenčano prstenje.

 

No, postoje i oni koji vjenčani prsten nose na obje ruke, doduše ne istovremeno, ali prsten se prebacuje s jedne ruke na drugu tijekom i nakon ceremonije vjenčanja. Ovaj običaj prisutan je kod Židova koji vjenčani prsten stavljaju tijekom obreda vjenčanja na desnu ruku, a zatim se nakon što obred završi, prsten prebacuje na lijevu ruku. Isto tako, pripadnici američke kulture najčešće nose i vjenčani i zaručnički prsten zajedno, istovremeno na lijevoj ruci- na prstenjaku, s time da se prvo stavlja zaručnički prsten, a iznad njega vjenčani što odgovara redoslijedu priprema prije i za vrijeme samog braka.

Može se zaključiti da su u različitim vremenskim periodima, kroz ljudsku povijest kao i danas, u različitim kulturama i krajevima svijeta postojala, te još uvijek postoje brojna pravila o tome na kojoj ruci i na kojem prstu se treba nositi vjenčani prsten. Ipak, valja naglasiti da je možda važnija činjenica od toga na kojoj ruci i na kojem prstu nositi vjenčani prsten da se kroz vjenčani prsten pokaže ljubav, poštovanje prema braku i osobi s kojom se brak sklapa, spremnost na suživot u dobru i zlu, te neraskidivost jednog skladnog i vječnog odnosa između dvoje ljudi. Ne može se pogriješiti kod odabira ruke i prsta za nošenje vjenčanog prstena, bitno je samo da ga nose osobe koje se istinski vole i spremne su provesti ispunjeni zajednički život. Stoga, pobrinite se da u brak uđete spremni s osobom koju volite i poštujete u svim aspektima, a na kojoj ruci i na kojem prstu ćete nositi vjenčani prsten stvar je vašeg osobnog izbora i slobodne volje, a ukoliko ste postigli sve važno što je ranije spomenuto u prethodnoj rečenici, nitko vam neće uzeti za zlo- ako i odaberete palac kao najprikladnije mjesto za vaš vjenčani prsten. Izbor je na vama i sigurno nećete pogriješiti u bilo kojoj odluci.

 

Hrabro učinite posljednji korak i okrunite svoju vezu na jedinstven način, kroz brak prepun ljubavi.

preloader