Kako odabrati pravi parfem za vjenčanje?

Biti najljepša na svoj posebni dan želja je svake mladenke. Osim što mladenka želi imati savršenu vjenčanicu, savršenu šminku i frizuru, cipele i nakit (i dakako, savršenog muškarca za sebe), važno je i da odabere najbolji parfem za sebe. Često u žurbi taj detalj mladenke smetnu s uma ili jednostavno posegnu za prvim na koji naiđu. Ipak, kao i svim ostalim detaljima vezanima uz vjenčanje, tako i odabiru pravog parfema treba posvetiti pozornost.

 

Kako bismo Vam pomogli u odabiru pravog parfema za vaše vjenčanje, u nastavku donosimo nekoliko savjeta koje je dobro uzeti u obzir prilikom biranja.

 

 

 

Krenite od godišnjeg doba u kojem planirate vjenčanje

 

Svako godišnje doba ima svoje mirisne note pa se tako određeni parfemi najbolje slažu s određenim godišnjima dobima. Cvjetni, voćni i citrusni parfemi najbolje odgovaraju svadbama u proljeće i ljeto, dok nešto teži, orijentalni i mošusni mirisi bolje prianjaju uz jesen i zimu. Dakako, to ne znači da je to jedina moguća opcija i da se u potpunosti morate voditi time, no imajte na umu da će primjerice ljeti, kad su velike vrućine i ustajao zrak, teži parfem još više doprinijeti tom osjećaju težine.

 

Lokacija na kojoj se udajete

 

Iako nije pravilo, stručnjaci ipak preporučuju da se prilikom odabira parfema za vjenčanje u obzir uzme i lokacija na kojoj se udajete. Tako se za vjenčanje u vrtu i zelenilu preporučuju cvjetni mirisi, posebno s esencijom ruže, za vjenčanje na plaži svježi mirisi s esencijom jabuke, dok se za elegantne i luksuzne dvorane preporučuju isto tako luksuzniji i puniji mirisi.

 

Postojanost parfema

 

Svakoj je mladenki važno da se miris koji je odabrala za svoj posebni dan što duže osjeti i zadrži na njoj, a kako biste to postigli, važno je da odaberete pravu kombinaciju za sebe.

Veliku ulogu u postojanosti odabranog mirisa ima i to jeste li odabrali pravi parfem, Eau de Parfum, Eau de Toilette ili Eau de Cologne.

 

Parfem koji najčešće vidite u drogerijama, a čije se cijene kreću po nekoliko stotina kuna, nije čista esencija parfema, ali je u svakom slučaju najkoncentriranija, a samim time i najskuplja. Sadrži 15-40% čiste esencije parfema, pomalo je uljane konzistencije, a kako je miris pre intenzivan da se našprica po cijelom tijelu, obično se prodaje u bočicama bez mogućnosti sprejanja.

Eau de Parfum ima nešto lakši miris, ali obično ne traje dugo kao pravi parfem zbog veće količine vode pomiješane s alkoholom. Obično ima 10-20% same esencije odabranog parfema.

Eau de Toilette prodaje se u bočicama u obliku spreja, a kako ima velik udio alkohola, vrlo lako isparava i zadržava se na tijelu svega nekoliko sati. Sadrži 4-15% čiste esencije parfema.
Eau de Cologne, nazvan tako prema francuskoj riječi za njemački grad Köln u kojem je vodica prvi put proizvedena, uvijek je vrlo lagan, svježi, voćni i prema pravilu uvijek sadrži esencijalna ulja, limun, naranču, i bergamont, a moguće su i kombinacije s uljima lavande i ružmarina.

 

Dakako, na svakoj je bočici naznačeno o čemu je riječ pa prema tome birajte ono što Vam najviše odgovara.
Cijena parfema

 

Kao što smo već napomenuli, najkoncentriranija verzija parfema ujedno je i najskuplja, no ipak se u široj proizvodnji nalaze Eau de Parfum i Eau de Toilette. U hrvatskim se drogerijama cijene takvih mirisa kreću od dvjesto kuna naviše, a sve, dakako, ovisi o proizvođaču. Provjerena dizajnerska imena najčešće su najbolji jamac za kvalitetu mirisa, no ako niste u mogućnosti ili jednostavno ne želite izdvojiti nekoliko stotina kuna za samo jednu prigodu, razmislite o tome da uzmete odabrani miris u manjoj bočici. Brojne parfumerije nude mogućnost prelijevanja mirisa u manje bočice pa tako malu količinu od svega nekoliko mililitara možete dobiti već i za 30 kuna, ovisno o proizvođaču.

 

Vaša osobnost

 

Na biranje parfema utječe i osobnost pojedinca. Oni nježnije i mirnije naravi prije će posegnuti za nježnijim, cjetnim i citrusnim notama, dok će oni koji uvijek žele biti u centru pažnje, češće posegnuti za punijim i ekstravagantnijim parfemima.

Želite li na dan vjenčanja biti svoji, odaberite ono što Vam se najviše sviđa i u čemu se osjećate ugodno. Možete odabrati i parfem koji koristite već duže vremena i za koji ste sigurni da Vas odlično opisuje.

Ako pak želite da taj dan bude poseban i drugačiji od svih ostalih, pa čak i po pitanju odabranog mirisa, odaberite one punije i s esencijom mošusa.

 

Parfem svakako isprobajte i kupite na vrijeme

 

Kao što ne biste vjenčanicu išli birati dan prije vjenčanja, isto nemojte ni s kupovanjem parfema.
Mirisi imaju izuzetno jak utjecaj na sjećanje i nakon desetak pa i više godina vratit će Vam se sva sjećanja na dan vjenčanja pomirište li parfem koji ste tada nosili. Upravo si zato uzmite dovoljno vremena i pobrinite se da bude poseban, da opisuje upravo Vas i Vaše vjenčanje, čak i ako ga ne birate u skladu s godišnjim dobom ili lokacijom vjenčanja.

Ako ste neodlučni, isprobajte različite mirise u parfumerijama, zamolite osoblje za pomoć i poslužite se mirisnim trakicama koje su u drogerijama postavljene upravo za isprobavanje parfema. Trakice ponesite sa sobom pa nakon 2-3 sata odlučite koji Vam se najviše sviđa i koji Vas najviše opisuje. Tako ćete ujedno moći primijetiti i koliko su postojani.

Dakako, postojanost se uvijek može popraviti pa na dan vjenčanja imajte spremnu malu torbicu u kojoj će se uz šminku i sve što bi Vam moglo zatrebati naći i parfem. Zamolite kumu ili mamu da pripazi na to ili je jednostavno imajte u autu.

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića.
preloader