Kako odabrati idealan nakit za sebe

Nakit je onaj koji defnira naš konačni izgled i daje „ono nešto“ svakoj odjevnoj kombinaciji. Međutim, mnoge se žene nađu u problemu kada treba odabrati idealan nakit za sebe. Ako ste Vi jedna od onih žena koje prijateljicama ili obitelji bez problema kupuju nakit, ali kada je u pitanju odabir vlastitog nakita, osjećate se bespomoćni pred velikim izborom oblika, boja i  različitih dizajna, ovi su savjeti upravo za Vas.

Idealan nakit za sebe najlakše ćete pronaći pogledate li dobro  u svoj ormar i svoj odraz u ogledalu. Nekoliko je čimbenika koji su od presudne važnosti prilikom odabira nakita koji će komplementirati Vaš izgled. To su Vaš stil odijevanja, Vaša građa tijela, oblik lica, boja tena te boja Vaše kose.

Stil odijevanja

Vaš stil odijevanja koji njegujete uvelike diktira smjer kojim treba krenuti prilikom odabira nakita.  Tijekom godina ste izgradili vlastiti stil odijevanja u kojem se ugodno osjećate, ali koji i ovisi o poslu kojim se bavite.  Ako je Vaše radno mjesto  strogo formalno, takva mora biti i Vaša odjeća, no nakitom možete izraziti svoju osobnost.  Za poslovno je okruženje najbolji odabir decentni  nakit koji će tek lagano naglasiti Vašu ljepotu i upotpuniti cjelokupan izgled. Za posao birajte decentne naušnice i ogrlice. Također pripazite da ne nosite istodobno previše prstenja jer to daje dojam neorganizirane osobe. Kako su ruke uvijek u prvom planu,  to je poruka koju nikako ne želite  odaslati svojim poslovnim suradnicima.

Također je prilikom odabira nakita važno pogledati u svoj ormar i zaključiti koje boje najviše nosite. Uz neutralne tonove kao što su bijela, crna, siva i bež boja najbolje pristaje nakit jednostavnog dizajna s istaknutim zanimljivim detaljima boje ružičastog, žutog ili bijelog zlata ili pak srebra.  Nosite li uvijek kombinacije nutralnih i veselih boja, odaberite tzv, masivnu ili statement ogrlicu u komplementarnoj boji. Ako su pak Vaš svakodnevni odabir vesele i šarene boje odjeće, odaberite jednobojne statement komade, bilo da je rijč o narukvici, ogrlici ili pak naušnicama. U tom slučaju pripazite da se odlučite samo za jedan komad nakita jer u suprotnom možete postići neželjeni efekt.

Građa tijela

Poznato je da se odjeća mora birati prema građi tijela i da ne odgovaraju svakoj ženi svi modeli odjeće, a vrlo je slična priča i s nakitom. Nakit ima tu moć da ili prekrije nedostatke ili pak da ih dodatno naglasi.  Tu posebnu pažnju treba usmjeriti na odabir ogrlice i naušnica. Žene koje imaju uži i duži vrat trebale bi posegnuti za ogrlicama koje su smještene više uz vrat, s ciljem vizualnog smanjivanja vrata. Žene s nešto punašnijim vratom trebale bi birati bogatije ukrašene i veće ogrlice kako bi im se vizualano otvorio vrat.  

Oblik lica

Postoji nekoliko tipova oblika lica prema kojem možemo odrediti kakav nakit najviše pristaje osobi da bi bila naglašena njezina ljepota. To su ovalni, srcolik, okrugli, četvrtasti i trokutasti oblik lica.

Svoj ćete oblik lica najlakše odrediti pogledate li se u zrcalo, a ako Vam ni to ne pomaže, predlažemo da snimite svoju fotografiju (a kosu prethodno zavežete u rep)  te na njoj flomasterom pokušate povući glavne crte lica kako biste odredili kojem od navedenih oblika lica Vaš odraz najviše sliči.

Žene ovalnog oblika lica imaju čelo i predio čeljusti približno iste duljine, a dodatno će ga istaknuti nošenjem bilo kojeg oblika ogrlica i naušnica. Ovalni je oblik lica vrlo zahvalan jer njemu pristaje uistinu sve.  Srcolik oblik lica zapravo je oblik obrnutog trokuta lica koje se vidljivo sužava prema čeljusti.  Takvom će obliku lica odlično pristajati male naušnice i okrugle ogrlice uz vrat koje neće licu dati dodatnu dužinu.  Okrugli oblik lica oblik je bez oštrih uglova, a obično je  najširi u predjelu jagodica te zaobljen duž čela i čeljusti.  Uz takvo lice pristaju duže naušnice i duže ogrlice  koje će licu dati više ovalnosti i ublažiti njegove izrazito zaobljene linije.

Četvrtasti oblik, koji karakteriziraju visoko četvrtasto čelo i čeljust, najbolje će se stopiti s malim naušnicama ili pak okruglim ogrlicama koje će ublažiti oštrinu linija lica.  Trokutasti oblik najlakše će se prepoznati po specifičnom uskom čelu i uskim jagodicama, a uz njega će pristajati duge ogrlice s privjescima te naušnice srednje dužine.

Boja tena

Prilikom odabira idealnog nakita ništa manje važna od građe tijela i oblika lica nije ni boja Vašeg tena. Imate li izrazito svjetlu put hladnih tonova, najbolje će Vam pristajati nakit od bijelog zlata ili pak srebrni i platinasti nakit. Uz njega će se odlično uklopiti safiri, rubini, dijamanti i perle te cirkoni i kristali ljubičastih i ružičastih tonova.  

Uz toplije i tamnije boje tena najbolje će pristajati nakit izrađen od žutog zlata s elementima smeđe, narančaste, zelene i tirkizne boje.

Boja kose

Iako se boja kose u današnje vrijeme može često mijenjati, pripazite da Vaša trenutna boja kose bude u skladu s odabranim nakitom.  Ženama tamne, crne kose najbolje pristaju  topaz te sav nakit koji u sebi ima elemente ljubičastih i ružičastih podtonova.

Ljepota brineta najviše će doći do izražaja uz nakit jesenskih boja te plavi topaz i safire. Suprotno uvriježenom mišljenju, crvenkose žene još će više naglasiti svoju boju kose posegnu li za crvenkastim, ljubičastim  i ružičastim nijansama nakita ili pak onima koje sadržavaju zeleni podton.  Osobama plave kose najljepše će pristajati plavi i tirkizni topaz te sav  drugi nakit koji u sebi sadrži elemente plavih nijansi.

Uz sve navedeno savjetujemo Vam i da razmislite i koliko želite da Vaš nakit traje.  Želite li uložiti u nakit koji će trajati generacijama i koji ćete moći pokloniti svojoj kćeri ili unuci, svakako još jednom dobro proučite naše savjete jer je to nakit koji ćete moći nositi u nebrojeno mnogo prilika, kako Vi, tako i Vaši potomci. Ako Vam je na prvom mjestu moda i pratite modne trendove, tada je Vaš odabir nešto lakši jer je takav nakit uglavnom i jeftiniji, a i manje ćete se osjećate krivima uočite li kod kuće da možda ipak niste napravili najsretniji odabir.

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića.
preloader