Idem na vjenčanje, a nemam što odjenuti

Pozivi na vjenčanja prilike su u kojima se očekuje da će svi gosti biti maksimalno dotjerani, kako i priliči jednom od najsvečanijih i najposebnijih događaja u životu. Nakon početnog oduševljenja što ste pozvani na vjenčanje prijatelja. kolege ili pak vjenčanje nekoga iz svoje obitelji, vjerojatno ćete početi razmišljati o tome što ćete odjenuti i naći se pred brojnim dilemama. Vjenčanje je posebna, svečana prilika na kojoj mladenci slave svoju ljubav pa i sve oko njih mora biti u takvom tonu. Odjeća, šminka i frizura moraju biti primjerene svečanom činu, a postoje i neka nepisana univerzalna pravila kojih bi se trebalo držati, neovisno o tome na kakvo vjenčanje idete. Ipak je vjenčanje svojevrstan slijed običaja i tradicije pa svaki gost, a posebno vjenčani kumovi i roditelji mladenaca, moraju biti u skladu s time.

Međutim, današnja ekonomska situacija nimalo ne pogoduje stvaranju troškova kao što su to troškovi koje iziskuje odlazak na nečije vjenčanje. Osim poklona i samog troška puta do mjesta održavanja svadbenog slavlja, tu je i trošak pripremanja odjeće koju želite odjenuti na taj događaj.

Žene obično prilažu veću pozornost onome što će odjenuti, no za vjenčanje bi ipak i muškarci trebali pripaziti na svoj stil. Upravo zato u nastavku donosimo savjete i za muškarce i za žene o tome što odjenuti na vjenčanje.

Žene i djevojke

Ženama i djevojkama vrlo je važno da se na događajima kao što je nečije svadbeno slavlje pojave u najboljem mogućem izdanju. Dakako, svaki novi poziv na vjenčanje ne znači nužno i kupovanje nove odjeće. Prije nego što krenete razmišljati što biste voljeli odjenuti na nečije vjenčanje, promotrite svoj ormar.

Iz ormara izdvojite svečanu odjeću i onu koja se može svrstati pod klasičnu eleganciju kao što su sakoi i svečanije hlače. Traperice izbjegavajte u širokom luku. Možda već nešto što imate u ormaru možete kombinirati s jednim novim komadom odjeće ili pak zamoliti prijateljicu da Vam posudi nešto za što smatrate da bi se odlično uklopilo u Vaš zamišljeni outfit.

Dakako, prilikom odlučivanja o odjeći za vjenčanje, važno je imati na umu neka nepisana pravila. Prije svega, na vjenčanje se ne dolazi u bijelim bojama pa čak ni nijansama koje su joj nalik. U današnje vrijeme mladenke se više ne odlučuju samo za bijelu vjenčanicu, nego za čitavu paletu od bijele pa sve do puderaste i bež boje, stoga su i takve boje nepoželjne. Dakako, to ne znači da ne možete imati torbicu, cipele ili nakit u tim tonovima, ali haljina ili drugi odjevni predmet za koji se odlučite ipak ne bi trebao biti u tim bojama.

Također imajte na umu i godišnje doba u kojem se održava vjenčanje na koje ste pozvani jer se nećete moći jednako odjenuti na zimsko ili pak ljetno vjenčanje.
Iako mnogi zaziru od zimskih vjenčanja, za što nema potrebe jer zimska vjenčanja imaju neku posebnu čaroliju u sebi, ipak postoji mogućnost da ćete biti pozvani na jedno takvo vjenčanje. Jasno je da tada nećete odjenuti lagane lepršave haljine s cvjetnim uzorcima ni sandale otvorenih prstiju. Odlučite se za deblje i svečanije materijale poput brokata ili baršuna. Na tržištu se može naći uistinu prekrasnih haljina od navedenih materijala, a ako se vjenčanje održava u predblagdansko vrijeme, dozvoljene su Vam čak i šljokice te poigravanje make-upom, što nije praksa za vjenčanja u svim ostalim godišnjim dobima.

Proljetno ili pak ljetno vjenčanje nalaže i drugačiji pristup odabiru odjevne kombinacije. To je vrijeme kada možete birati laganije materijale, kratke i lepršave haljine. Ipak, pripazite da se ne odlučite za prekratke. Imajte poštovanja prema mladencima i svim ostalim uzvanicima. Svadba nije prilika u kojoj ćete pokazivati svoje noge u izrazito kratkim suknjama ili haljinama.  Ne zaboravite da će cijelo vjenčanje zabilježiti i fotografi, a zasigurno ne želite da Vas i nakon nekoliko godina ostali pamte kao gošću koja je pretjerala u svom odabiru toalete. Pogledajte što bi u Vašem ormaru bilo prigodno, a univerzalni savjet je da crne elegantne hlače uvijek mogu biti baza svih outfita. Za ljetno vjenčanje možete ih kombinirati s lepršavom bluzom, a za zimsko vjenčanje sa sakoom ili svečanom majicom od brokata ili trenutno vrlo popularnog baršuna.

Ako ste pozvani na ljetna vjenčanja ili pak ona u kasno proljeće ili ranu jesen, moguće je da će se svadba organizirati na otvorenom prostoru. Raspitajte se kod mladenaca jer lokacija također uvjetuje i Vaš odabir toalete, a posebno cipela. Održava li se vjenčanje na plaži, neposredno uz more, izbjegavajte visoke potpetice, a isto vrijedi i za proslavu organiziranu na zelenoj površini. Umjesto za visokim potpeticama, radije posegnite za platformama  jer na taj način nećete propadati u pijesak ili travu. Vjenčanja uz more obično su opuštenija pa i Vaša toaleta može biti takva. Cvjetni uzorci ili pak printevi odlično će se uklopiti u tu priču.

Neovisno o tome jesu li vjenčanja organizirana na otvorenom ili pak u zatvorenom prostoru, uvijek se treba držati decentnosti i ženstvenosti. Pripazite na to posebno tijekom obreda u crkvi ili kod matičara.
Muškarci

Muškarci imaju daleko jednostavniji zadatak kada je u pitanju odijevanje za nečije vjenčanje. Jedino treba pripaziti da se na vjenčanju nikako ne pojavite u tenisicama. Trapericama i majici kratkih rukava. Iako je na vjenčanjima moguće vidjeti i takve modne kombinacije, to nimalo nije prikladno takvom događaju.

Kada krenete u razmišljanje o tome što biste odjenuli, a posebno ako Vam budžet ne dozvoljava nove kupovine, pogledajte što biste mogli iskoristiti od onoga što već imate u svom ormaru. Košulja je uvijek dobra baza, no mora biti nenametljivog dizajna. Uz košulju kombinirajte odijelo ili barem njegov donji dio. Ako ste pozvani na neformalno vjenčanje, krava ili leptir mašna nisu obavezni, no ako ste pozvani na elegantno i luksuzno vjenčanje, svakako razmislite o opciji kravate ili leptir mašne.

Kao i žene, i muškarci bi trebali voditi računa o godišnjem dobu u kojem se održava određeno vjenčanje. Proljetna i ljetna vjenčanja uz sebe traže i drugačiji materijal odijela i boje. Boje u tom periodu mogu biti svjetlije, primjerice sve nijanse bež boje ili pak svijetloplave. Zimska i jesenska vjenčanja uz sebe traće punije materijale i zagasitije boje pa su to prilike u kojima možete posegnuti za klasičnim sivim ili pak crnim odijelima.

Idete li na vjenčanje sa svojom partnericom, pokušajte se modno uskladiti, barem što se boja tiče.

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića.
preloader