Kako odabrati zaručnički prsten?

 Odlučili ste zaprositi svoju djevojku? Sve ste pripremili za taj veliki dan i samo Vam još nedostaje ključan element, zaručnički prsten? U nastavku, pružit ćemo Vam nekoliko savjeta kako da odaberete zaručnički prsten s kojim ćete oduševiti svoju djevojku. Izbjegnite stres, riješite se brojnih dilema, pobijedite neodlučnost i pronađite rješenje svog problema uz pomoć naših savjeta.

Savjeti koje Vam donosimo, omogućit će Vam da odabir i kupnju zaručničkog prstena pretvorite u ugodno iskustvo uz koje ćete u budućnosti vezati lijepe uspomene i sjećanja. Između ostalog, steći ćete i neprocjenjivo važno iskustvo koje će Vam ubrzo dobro doći jer ne zaboravite, nakon kupnje zaručničkog, kroz kratak period doći će i odabir i kupnja vjenčanog prstena. Naši savjeti su sljedeći:

  1. Informirajte se – prvi izazov s kojim se morate suočiti je proces dobivanja informacija o tome kakav bi zaručnički prsten htjela Vaša djevojka. Pokušajte kroz spontan razgovor na direktan način dobiti informacije o tome kakve su preferencije Vaše djevojke. Ova informacija je ključna za Vas jer će Vam u velikoj mjeri olakšati odabir, a i imajte na umu da će Vaša sadašnja djevojka, buduća zaručnica, a uskoro i supruga, prsten koji odaberete, nositi cijeli život, stoga je neophodno da odabir bude utemeljen na njenim željama. No, korisne informacije možete dobiti i tako da samo promatrate svoju djevojku. Kakav nakit preferira? Da li nosi srebro ili zlato? Voli li klasiku ili raskoš? Budite maštoviti, sve što trebate za dobar odabir, nalazi se oko Vas.
  1. Odredite budžet – možda nije toliko zanimljiv korak u procesu kupnje zaručničkog prstena, ali je iznimno važan. Koliki je iznos s kojim raspolažete za kupnju zaručničkog prstena? Što se nudi na tržištu u okviru tog iznosa? Istražite mogućnosti, procijenite koje kategorije Vam odgovaraju i suzite izbor potencijalnih prstenova unutar zadanog novčanog iznosa.
 1. Materijal prstena – ovo je možda jedan od najvažnijih koraka. Djelomičnu pomoć vezanu uz ovaj korak mogli ste već dobiti unutar koraka „Informiranje“, no ako još uvijek niste sigurni u svoj odabir evo nekoliko prijedloga:
 • Platina – jedan od najskupljih plemenitih metala, ali izrazite čistoće i čvrstoće.
 • Zlato – najčešće se odabire 14 ili 18 karatno zlato. Ako se odlučite za zlato imate i dodatnu mogućnost da odaberete između žutog i bijelog zlata.
 • Srebro – za izradu prstenja se koristi srebro čistoće 92,5%. Prstenje od srebra se rodinira te zbog toga vanjskim izgledom podsjeća na bijelo zlato.

Jednako kao i odabir materijala, važan je i odabir stila zaručničkog prstena. Danas se     najviše traže dva osnovna modela zaručničkog prstena, a to su:

 • Soliter – ovaj stil je tradicionalan i predstavlja vječnu klasiku koja nikad nije izašla iz trenda. U središtu zaručničkog prstena nalazi se dijamant koji je kao što znamo gotovo neuništiv. Odabirom ovog stila sigurno nećete pogriješiti, a ako sumnjate u ovu tvrdnju, samo se zapitajte: „Koja žena ne voli dijamante?“
 • Prsten s tri kamena – sličan prvom stilu samo što se kod ovog modela nalaze tri dijamanta – jedan simbolizira prošlost, drugi sadašnjost, a treći budućnost.

Naravno, zaručnički prsten uopće ne mora imati dijamante, o ukusima je zabranjeno voditi diskusije, zar ne? Najvažnije je da pogodite pravu stvar koja će Vašoj djevojci izmamiti osmijeh na lice, bilo da je to zaručnički prsten od srebra, zlata, s dijamantima ili bez njih.

 1. Kamenčić prstena – Ako se odlučite za zaručnički prsten u koji su ugrađeni „kamenčići“ onda je Vaš izbor dodatno proširen. Izbor dragog dragog kamenja odnosno dragulja je velik a najpoznatiji su dijamant, safir, rubin i smaragd. Dodatno Vaš zaručnički prsten možete učiniti jedinstvenim birajući određenu veličinu, boju i čistoću dragog kamena. Cirkon je isto tako čest izbor. Nema tvrdoću kao dijamant ali izgledom podsjeća na dijamant.
 2. Veličina prstena – znate što Vaša djevojka želi, imate određen budžet i odabran prsten unutar njega. Sve je savršeno i Vi se nalazite pred samom kupnjom. No, nemojte se žuriti još nije sve gotovo. Nešto važno još je uvijek ostalo neriješeno, a to je veličina prstena koju trebate. I sada Vam se možda čini da je veličinu gotovo nemoguće saznati i da sigurno nećete odabrati prsten koji će veličinom savršeno odgovarati Vašoj boljoj polovici. No, ne brinite, iako izgleda kao pravi izazov, određivanje veličine prstena prilično je jednostavan zadatak koji se rješava brzo i ne iziskuje puno vremena. Dovoljno je samo da uzmete jedan prsten iz kolekcije svoje djevojke i odnesete ga u zlatarnu kako bi se odredile mjere. Ako nemate priliku da to učinite, ne brinite. Ako će prsten biti premali ili preveliki, njegova veličina se vrlo jednostavno može prilagoditi proširenjem ili skraćivanjem.
 3. I za kraj nemojte zaboraviti na osobnost – zapitajte se kakav je osobnosti djevojka koju ćete zaprositi i kojoj je zaručnički prsten namijenjen. Ambiciozna, sentimentalna, romantična, aktivna, jednostavna ili pak sve od navedenog? I na temelju same osobnosti djevojke možete procijeniti koji zaručnički prsten bi bio idealan za nju. Evo nekih primjera:
 • Ambiciozna žena – žena koja je vrlo ambiciozna kako u privatnom tako i u poslovnom svijetu, oduševit će se prstenom s jednim kamenom. Cijenit će njegovu jednostavnost i sklad.
 • Sentimentalna, samosvjesna i mistična žena – žena koja je sentimentalna, sklona duhovnosti, samosvjesna, a istovremeno i mistična, zasigurno bi odabrala prsten s tri kamena koji je već ranije spomenut budući da tri kamena simboliziraju prošlost, sadašnjost i budućnost koje su kao i ona. Primjerice, sentimentalna prošlost,  poznata sadašnjost i mistična budućnost.
 • Nepopravljiva romantičarka –  vaša djevojka je jedna, velika romantična duša, pružite joj i takav zaručnički prsten. Oduševit će se starinskim ili antiknim prstenom koji u sebi nosi određenu životnu priču, koji nije samo komad nakita već nešto više.
 • Aktivna i jednostavna žena – ona nema prevelike zahtjeve, a s druge strane vrlo je aktivna, stalno u pokretnu i ne može mirovati? Ako ste u ovome prepoznali svoju djevojku, odaberite za nju prsten koji je jednostavan, bez kamenja. Neka prsten bude jednostavan, elegantan i neupadljiv. 

Nadamo se da ste kroz ove savjete dobili vrijedne informacije koje ćete pametno iskoristiti kako bi napravili nepogrešiv izbor prilikom odabira i kupnje zaručničkog prstena. Evo još jedan dodatan savjet koji možda i nije nužno navesti, no u današnjem svijetu koji se temelji na stalnim promjenama i ubrzanom tempu života, svakako vrijedi spomenuti da se nikako ne smijete dovesti u situaciju da zaručnički prsten kupujete dva do tri dana prije samih zaruka. Učinite to ranije, smireno, uzmite si dovoljno vremena i Vaša buduća zaručnica biti će zasigurno oduševljena Vašim odabirom. 

 
Ova web stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića.
preloader