Kako odabrati nakit za djevojku ili ženu?

Gotovo da i nema prilike u kojoj se bilo koja žena neće oduševiti dobije li na poklon nakit. Nadolazeće Valentinovo idealna je prilika da svojoj nježnijoj polovici nakitom pokažete koliko Vam znači, posebno ako ste joj tijekom godina već poklanjali bombonijere, bukete cvijeća i sve ostale slatke sitnice pa ste ostali bez ideja.

Prije nego se upustite u avanturu biranja idealnog nakita za svoju djevojku ili suprugu, svakako pročitajte na što sve treba obratiti pozornost prije same kupnje.

Ako ste već dugo u braku ili vezi i savršeno poznajete svoju partnericu, zadatak će Vam biti nešto lakši, no ako je riječ o relativno novoj vezi u kojoj se još upoznajete, pomoći će Vam i samo promatranje partnerice, bez da ste primorani pitati je za želje. Evo na što treba obratiti pozornost:

 

  1. Fizički izgled

Stilsti na temelju ženinog prirodnog izgleda razlikuju 4 temeljna tipa prema kojima se određuje koje boje i nakit pristaju pojedinoj ženi.

Ljetni tip žene ima kosu pepeljaste boje i mliječnobijelu put s nježnim prirodnim rumenilom. Takvom tipu najviše odgovara klasični nakit s prigušenim sjajem izrađen od srebra ili bijelog zlata s opalom te ružičastim ili sivim biserima. Jesenjem tipu žene, koji odlikuje intenzivna boja tena, medenasta, smeđa ili riđa kosa, najviše odgovaraju topli tonovi koralja, topaza i žutog zlata. Zimski tip žene ima izrazito tamnu kosu i svjetlu put, a najviše će im laskati plave nijanse dragog kamenja. Proljetni tip žene sa svjetlom kosom i svjetlom kožom doći će do izražaja nakitom jarkih i zlaćanih boja.

 

  1. Stil odijevanja

Nakit je taj koji transformira svaku odjevnu kombinaciju, ali ne pristaje svakome stilu isti nakit. Pažljivo promotrite stil odijevanja Vaše partnerice. Ako su joj na prvom mjestu praktičnost i sportska ležernost, odaberite nešto decentniji nakit koji će moći redovito nositi, a da pritom ne mijenja svoj stil. Ukoliko ste primijetili da redovito čita modne časopise i slijepo prati trendove, svakako će joj se svidjeti ono što je trenutno u trendu, a to su statement ogrlice i decentne narukvice sačinjene od debljeg konca s kombinacijom zlata ili srebra u obliku privjesaka.

Ako ste u vezi s pravom divom koja uvijek želi izgledati ekstravagantno, poželjan će biti što veći i što uočljiviji nakit.

 

 

  1. Građa tijela

Nakit je važan ukras ljudskog tijela još od davnina. U prošlosti su nakit nosili samo najbogatiji te njime isticali svoju moć. Nakit je bio masivan, bogat, u početku sastavljen od školjaka, kamena i kostiju životinja, a nakon srednjeg vijeka tu je ulogu u potpunosti preuzelo drago kamenje koje je moralo biti što veće da bi istaknulo nadmoć pojednica koji ga nosi. Danas je situacija ponešto drugačija te je nošenje nakita prilika da se prekrije ili istakne poneki nedostatak na tijelu. Ako ste se odlučili za kupnju ogrlice, promotrite vrat svoje partnerice. Punašnom vratu odgovaraju bogatije ogrlice koje će vizualno otvoriti vrat, a dužem i užem vratu odgovaraju one koje će biti priljubljenije uz sam vrat da bi se on vizualno smanjio. Razmišljate li o kupnji naušnica, dugačke naušnice pristajat će ženama izduženog oblika lica jer će se centar pažnje prebaciti na naušnice, dok je za sve ostale primjerenija varijanta manjih, decentnijih naušnica.

 

  1. Afinitet prema određenoj vrsti nakita

Prije same kupnje nakita, važno je i da se informirate o tome koji tip nakita Vaša partnerica voli nositi kako bi se izbjegle neugodne situacije. Primjerice, Vaš dar neće biti cijenjen poklonite li partnerici naušnice, a da pritom ne znate da ona ni nema probušene uši. Promatrajte je prilikom uređivanja, zavirite u njezinu kutiju s nakitom i pogledajte čega najviše ima jer je to znak da upravo to i najviše voli. Primjetite li u kutiji samo srebro i bijelo zlato, to je jasan znak da ne kupujete žuto zlato, a vrijedi i obrnuto. Ima li najviše ogrlica, to je jasan pokazatelj da upravo njih najradije nosi. Obratite pozornost i na činjenicu je li riječ o jednostavnom i decentnom nakitu ili pak o masovnom nakitu istaknutih boja i oblika. Promatrajte je i u kupovini jer ćete tako detaljnije shvatiti njezin stil, a time i biti bliže odabiru svog poklona. Svakako imajte na umu da se odabrani nakit mora sviđati osobi koja će ga nositi i biti prilagođen njezinom ukusu, a ne ukusu osobe koja ga kupuje.

 

  1. Prilika u kojoj darujete

Izbjegavajte poklanjati prstene ako se ne radi o zaručničkom prstenu, osim ako ste već dugo u braku. Primijeti li vaša partnerica kutiju za prsten, a nakon otvaranja ne uslijedi sudbonosno pitanje, bit će razočarana, iako vam to možda neće odmah dati do znanja. Za sve druge prilike naš je prijedlog darivanje naušnica, ogrlica ili narukvica. Ako ste tek nedavno započeli vezu, a već imate zajedničke uspomene s, primjerice, nekog putovanja, poklonite joj zlatnu ili srebrnu narukvicu za sreću (tzv. charm bracelet) s jednim privjeskom koji će je podsjećati na zajedničke trenutke. Ako ste zajedno bili na moru, neka taj privjesak bude u obliku morske školjke ili morskog konjica. Na taj ćete način započeti kolekciju koju možete nadopunjavati i u drugim prilikama, a vaša će partnerica tu nenametljivu narukvicu moći nositi u gotovo svim prilikama.

6.Kvaliteta je vrjednija od kvantitete

Svaka će djevojka ili žena daleko više cijeniti jedan kvalitetan komad nakita koji će odgovarati njezinom stilu, fizičkom izgledu i njezinim potrebama, nego cijeli set nakita koji uopće neće zadovoljavati njezine kriterije, bez obzira na utrošeni novac. Za posebne prilike se vrijedi potruditi i u svojoj potrazi imati na umu kvalitetu nakita na prvom mjestu. Kupujete li joj nakit po prvi put, započnite jednim komadom. Primjerice, ako ste u nedoumici hoćete li joj pokloniti ogrlicu, narukvicu ili oboje, odlučite se za jedno, a za idući rođendan, Božić ili Valentinovo možete pridodati drugi komad nakita koji će odgovarati onomu prethodno darovanomu. Po partneričinoj prvotnoj rekaciji znat ćete idete li u pravom smjeru, a to je ujedno i odlična ideja za stvaranje kolekcije.

 

Nadamo se da smo Vam barem u nekoj mjeri smanjili nedoumice oko kupnje i da ste korak bliže odabiru pravog nakita za svoju partnericu. Ne zaboravite obratiti pažnju na partneričine želje i stil, a u sužavanju izbora modela određene vrste nakita svakako Vam može pomoći i savjet naših stručnih prodavača.

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića.
preloader