Jesensko vjenčanje

Jesen je idealno godišnje doba za organiziranje vjenčanja. Temperature više nisu visoke kao ljeti, a ako planirate vjenčanje održati u ranu jesen, velike su šanse da imate i više nego odlično vrijeme. Uz to, priroda Vam nudi svoje promijenjeno ruho s mnoštvom plodova i boja koje možete iskoristiti kao nadahnuće za sve aspekte Vaše svadbene svečanosti.

Kao i prilikom organiziranja vjenčanja u bilo koje godišnje doba, trebate obratiti pozornost na odabir lokacije, dekoracije, vjenčanice, frizure i šminke, jelovnik te na odabir lokacije za nastanak vjenčanih fotografija. Ono u čemu je razlika u odnosu na druga godišnja doba jest ta da jesen nudi obilje različitih boja i plodova koje redom možete iskoristiti kao podlogu za odabir temeljne palete boja, dekoracija, jelovnika i svega što ide uz samu svadbenu svečanost.

Lokacija

Rana jesen, posebno krajem rujna, još uvijek nudi mogućnost održavanja ceremonije na otvorenom. Lišće koje je počelo žutiti i crvenjeti može biti odlična kulisa za sam čin vjenčanja, no daljnju svadbenu svečanost ipak premjestite u neki unutrašnji prostor, s obzirom na hladne jesenke večeri i noći. Želite li pod svaku cijenu vjenčanje na otvorenom ili pod šatorom, pripremite se na moguću kišu, a u šatoru osigurajte i moguće grijanje za hladnu noć.

Dekoracija

Osmišljavanje jesenske dekoracije za vjenčanje može biti jedan od najzabavnijih dijelova organizacije jesenskog vjenčanja. Priroda nam nudi obilje nadahnuća, a na Vama je samo da odaberete smjer kojim želite ići.

Imate li na umu planiranje otmjenog, klasičnog vjenčanja, u staklene čaše možete staviti elegantne, bijele svijeće u kombinaciji s kestenima, žirevima i lišćem. Odlučite li se za nešto ležerniju varijantu vjenčanja, na stolove možete poredati male ukrasne bundeve, pa čak ih i djelomično izdubiti kako bi poslužile kao svijećnjaci. Šareno lišće možete posuti diljem središnjeg dijela stolova, a veći listovi, kao primjerice hrastovi, mogu poslužiti kao oznaka za imena gostiju na stolu. Čak i smeđe eko vreće za odlaganje namirnica mogu poslužiti kao dekoracija – mogu se postaviti u sredinu stola kao svojevrsni nad stolnjak te podloga jesenskim plodovima. Grožđe, jabuke, kruške i šipak, osim kao voće kojim će se gosti mogu zasladiti, bit će i odlična dekoracija stola. Pritom pripazite da voće stavite u primjerene staklene zdjele, a da isto napravite i s kolačima. Nikako nemojte dopustiti da Vam kolači i voće budu na stolu izloženi u plastičnim kutijama u kojima ste ih dobili od cateringa jer time pada u vodu cjelokupna dekoracija stola te se stvara dojam nemarnosti.

Vrlo važan dio dekoracije je i cvijeće. Osim na stolu, jesensko cvijeće može se naći i u buketu mladenke. Pravu čar jeseni dočarat će crvene i narančaste ruže, dalije, crvene, narančaste i žute orhideje te isto takvi gerberi. Također kao dekoracija može poslužiti i pomalo neobičan dodatak za bukete – ukrasni kupus, a i jesensko lišće te žirevi mogu biti sastavni dio mladenkinog buketa.

Ružine latice možete iskoristiti i kao dekoraciju stola, a svo navedeno cvijeće i lišće možete staviti i u velike lanterne, kako biste u njima stvorili ugođaj prave jeseni.

Vjenčanica, frizura i šminka

Nešto niže jesenske temperature omogućavaju Vam da odaberete vjenčanicu po Vašoj želji, ne zamarajući se previše slojevima tkanina. Sada bez problema možete odabrati teže materijale, a ni sa topljenjem šminke neće biti problema kao ljeti.

Vjenčanicu možete detaljima isto učiniti „jesenskom“ pa odabrati, primjerice, crvenu ili zlatnu mašnu oko struka ili pak odabrati nakit u tim bojama. Haljine djeveruša ili Vaše vjenčane kume također mogu biti u jesenskim bojama – zagasito crvene ili pak zlaćane.

Temu jeseni možete preslikati i na svoju frizuru pa u nju uplesti vjenčiće sa stiliziranim, pozlaćenim ili posrebrenim listićima i sitnim jesenskim cvijećem.

Jelovnik

Jesenski jelovnik na svadbama možete potpuno prilagoditi trenutnim plodovima u prirodi. Na meniju se mogu naći gljive, bundeve u obliku gustih juha, a možete poslužiti čak i kesten pire. Više nije nužno, kao primjerice ljeti, da hrana bude izrazito lagana pa si možete dati oduška i odabrati prave jesenske recepte. Za goste možete osigurati i vruću čokoladu i irsku kavu za hladnu večer.

Jesenske boje možete preslikati i na svadbenu tortu i ostale deserte. Jestive dekoracije u obliku jesenskog lišća sjajan su dodatak torti. Što se tiče ostalih kolača, ne morate nužno slijediti tradiciju i odabrati samo Hrvatske tradicionalne kolače. Odaberete li moderne macaronse ili cupcakese, omogućeno Vam je biranje njihovih boja i ukrasa. Nekoliko macaronsa u jesenskim bojama možete zapakirati u ukrasnu kutiju gostima kao dio zahvalnice jer će upravo te jesenske boje na njima kao što su žuta, crvena i smeđa najbolje okarakterizirati temu Vašeg vjenčanja.

Fotografije

Jesenske vjenčane fotografije mogu biti uistinu predivne, a na Vama je samo da u dogovoru s fotografom iskoristite ono što Vam je dano u određenom trenutku.

Imate li sreće s lijepim, sunčanim i suhim vremenom, pobrinite se da odaberete lokaciju za fotografiranje na kojoj će biti pregršt šarenog jesenskog lišća. Vas dvoje na dekici pod velikim hrastom okupanim jesenskim lišćem zasigurno će biti jedan od najljepših trenutaka uhvaćenih fotoaparatom. Iskoristite trenutke u kojima se sunce reflektira na zlaćano lišće te svakako pokušajte uhvatiti zalazak sunca. Odlična fotografija može nastati i ispred crkve ili matičnog ureda nakon samog čina vjenčanja gdje vas gosti umjesto rižom ili laticama ruža mogu zasuti raznobojnim jesenskim lišćem.

Iznenadi li vas kiša, nemojte paničariti. Prije same svadbe nabavite ukrasne gumene čizme i prozirne kišobrane ili pak one u jesenskim bojama koji će postati predivan dodatak Vašim fotografijama. Fotografije na kiši ponekad mogu biti još romantičnije nego one bez kiše.

 

Nadamo se da su Vas naši savjeti uvjerili kao jesensko vjenčanje može biti idealno, uzmete li u obzir sve ono što Vam sama priroda daje u trenutku početka Vašeg najljepšeg životnog putovanja.

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića.
preloader