Vodič za mladoženju

Iako se možda na prvi pogled čini da budući mladoženje baš i ne sudjeluju u organiziranju i planiranju vjenčanja, svakako treba s mladenkom podijeliti obaveze. Planiranje vjenčanja zahtijeva dobre organizacijske sposobnosti i podjelu poslova. Dakako, mladoženja se ne bi smio uplitati u odabir haljine, mladenkine vjenčane kume i cvijeća (jer ga potonje vjerojatno ni ne zanima), no svakako mora dati svoj doprinos svih onih mjeseci koliko traju pripreme za vjenčanje.

U nastavku donosimo popis od deset stvari i situacija koje bi svaki mladoženja trebao imati na umu prije svog vjenčanja. To su svakako odabir vjenčanog kuma, odabir vjenčanog prstenja, prijevoz, organiziranje medenog mjeseca, popis gostiju , odabir odijela, kupnja vjenčanog poklona budućoj supruzi, prvi ples, briga oko administracije te pisanje zavjeta.

 

Vjenčani kum

Mladenki su oko pripreme i organizacije vjenčanja na prvom mjestu haljina, lokacija i dekoracija, no kako se mladoženja obično neće time baviti, na njemu je da za početak odabere vjenčanog kuma. Kao što mladenke prema tradiciji moraju imati vjenčanu kumu, odnosno svjedoka pri sklapanju građanskog braka, mladoženje također moraju sa svoje strane imati svog vjenčanog kuma. Veza između mladoženje i njegovog vjenčanog kuma možda je čak još i snažnija nego ona između mladenke i njezine kume jer se muška prijateljstva ne gase tako lako. Za muškarca je vrlo bitno odabrati pravog kuma, a najčešće je to dugogodišnji prijatelj ili brat, jer će ga on smirivati nekoliko trenutaka prije samog obreda.

Vjenčano prstenje

U odabiru vjenčanog prstenja buduća mladenka ne može sudjelovati sama jer ipak mladoženja mora odabrati ono prstenje koje se i njemu sviđa s obzirom da će ga nositi godinama, a prsten se i mora prilagoditi njegovoj veličini pa je njegova prisutnost vrlo bitna.

Popis gostiju

Iako će se mladenka vjerojatno baviti popisom gostiju, morate joj pomoći i dati do znanja koliko će biti gostiju s Vaše strane, koga želite pozvati na vjenčanje, a koga ne biste voljeli vidjeti tamo. Obavijestite je o tome želite li pozvati svoje fakultetske ili srednjoškolske prijatelje koje niste vidjeli godinama  te daleku rodbinu ili pak želite slavlje u samo najužem krugu obitelji i najbližih prijatelja.

Prijevoz

Dok buduća mladenka radi popis gostiju, odabire tortu, dekoracije i svoju vjenčanicu, vjerojatno joj ni na kraj pameti nije da je potrebno provjeriti imaju li svi gosti prijevoz od restorana do crkve ili matičara, može li torta biti dostavljena na vrijeme, funkcionira li glazbenicima sve s njihovim prijevozom… Upravo je zato tu mladoženja. Njegova je zadatak da se raspita i svima osigura eventualni prijevoz. Čest je slučaj da se žene mladenci s potpuno različitih dijelova Hrvatske, što dodatno komplicira prijevoz gostiju. U tom je slučaju dobra ideja iznajmiti autobus koji će sve uzvanike prevesti s jedne lokacije na drugu. Troškovi će se tako drastično smanjiti, a gosti ne moraju razmišljati o tome kako će doći na svadbu i vratiti se kući.

Organiziranje medenog mjeseca

Iako nas već godinama prati ekonomska kriza, svaki novopoečeni bračni par zaslužuje barem produženi vikend za svoj medeni mjesec. Imate li sreće pa možete razmišljati o nekoj od dalekih egzotičnih destinacija, svakako se pobrinite da svoj termin rezervirate na vrijeme. Nemojte zaboraviti uskladiti svoje slobodne dane s danima Vaše buduće supruge te tek nakon toga rezervirajte termin. Ako to nije moguće odmah nakon vjenčanja, ostavite to za prvi godišnji odmor.

Ne možete li si priuštiti  egzotični odmor, to nije razlog za nezadovoljstvo jer Europa nudi brojne lokacije koje će Vas jedanko tako oduševiti. Vrijedi spomenuti i ljepote naše zemlje, ali i susjedne Slovenije. Vjerujte nam da se na medeni mjesec na Bledu u vili kraj jezera neće požaliti ni jedna mladenka.

Odabir odijela

Mladoženja vjerojatno neće provesti ni približno toliko vremena u razmišljanju o svome odijelu kao mladenka o svojoj vjenčanici, ali to je svakako ono što se mora obaviti. Prilikom odabira odijela ili smokinga te košulje i pripadajuće kravate, morate imati na umu mladenkine boje, primejrice boju buketa, tematsku boju vjenčanja i slično, da biste uskladili te boje sa svojom odjećom.  Nipošto nemojte zaboraviti i na elegantne i udobne cipele.

Kupnja vjenčanog poklona budućoj supruzi

Možda Vam se čini da u svoj toj strci oko pripreme vjenčanja nema potrebe budućoj supruzi davati dodatne poklone, no razmislite još jednom. Vjenčanjem započinjete svoje zajedničko putovanje, koje će se ipak razlikovati od onog vremena kada niste bili vjenčani. Najbolji način da pokažete budućoj supruzi koliko je volite, koliko cijenite njezin trud oko vjenčanja, ali i da na najljepši način započnete svoje putovanje jest da joj prije samog vjenčanja date neki poklon. To ne mora biti ništa ekstravagantno ni skupo, već nešto čime ćete obilježiti taj početak. Predlažemo narukvicu ili pak ogrlicu koju mladenka može nositi na vjenčanju ili pak nešto za što znate da ona već jako dugo želi.

Prvi ples

Prvi ples mladenaca kao supružnika jedan je od najiščekivanijih dijelova svadbene svečanosti. Zajedno s budućom suprugom trebate odabrati pjesmu za vaš zajednički prvi ples. Razmislite o vašim glazbenim ukusima te nađite kompromis. Kada ste popis mogućih pjesama sveli na nekih desetak, pažljivo poslušajte stihove pjesama i odaberite onu koja vas najviše opisuje kao par, onu za koju vam se čini kao da govori vašu priču.

Briga oko administracije

Kada budući mladenci razmišljaju o svome vjenčanju, zasigurno ne razmišljaju i o svoj papirologiji koja ide uz to. Mladoženja će se možda lakše nositi s administrativnim dijelom priprema. Nemojte zaboraviti na sve što je potrebno da bi vaše vjenčanje uopće bilo legalno. Imajte na umu da je potebno dobiti dozvole za vjenčanje, obaviti zaručnički tečaj vjenčate li se u crkvi, potrebno je rezervirati crkvu, matičara, prostor u kojem će se održati svadba i sve to dobro uskladiti.

Pisanje zavjeta

Iako je praksa u našim crkvama i matičnim uredima da mladenci samo kratko ponavljaju rečenice koje je izrekao matičar ili pak svećenik, nema razloga zašto ne biste svojoj budućoj supruzi rekli i nekoliko svojih riječi. To je jedinsrven trenutak koji ćete zauvijek pamtiti pa bi bilo šteta da u to ne unesete i svoje misli i osjećaje. Porazgovarajte sa zaručnicom o tome pa svećeniku ili matičaru kažite svoje želje.

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića.
preloader