Tajne sretnog braka

Pogledate li oko sebe, primijetit ćete da je u moru nesretnih brakova ipak moguće pronaći i one pojedince koji dugi niz godina odolijevaju svim životnim iskušenjima i čija Vam se veza čini kao primjer pravog, sretnog braka. Iako Vam se možda može činiti da su to jednostavno sretnici koji su pronašli idealnog partnera za sebe te da jednostavno samo naprosto uživaju, istina je da se čak i tada iza uspješnog braka krije velika količina predanosti i svakodnevnog rada na braku.

Brak je zajednica partnera za koju se supružnici na samom vjenčanju kunu da će vječno ostati tako te da će zauvijek biti zajedno, u dobru i u zlu. Međutim, kako je svaki pojedinac drugačiji i ne postoje dvije identične i skladne osobe na svijetu, na održavanju braka potrebno je svakodnevno raditi. Upravo je to tajna sretnog braka – predanost i rad kako bi brak vječno stajao na čvrstim temeljima.

Spremate li se tek zakoračiti u brak ili ste udani / oženjeni već nekoliko godina, dobro je upoznati se s činjenicama za koje stručnjaci kažu da su tajna sretnog braka. U nastavku donosimo ono najvažnije na čemu bi svaki bračni rad trebao raditi.

Poštujte jedno drugo

U brak ste stupili zbog ljubavi, no ljubav je neodvojiva od poštovanja. Iznimno je važno da bračni partneri međusobno poštuju jedno drugo, kako na početku braka, tako i nakon dugog niza godina. Dakako, nečije poštovanje treba i zaraditi pa se trudite da partner uistinu ima razloga poštovati Vas i Vaše mišljenje. Poštovati partnera znači uzimati u obzir njegovo mišljenje, držati se datih obećanja i ne raditi stvari koje bi mogle naštetiti bračnom odnosu.

Komunikacija je ključ svega

Često se kaže da je dobra komunikacija temelj svakog kvalitetnog odnosa, a tako je i s brakom. Da bi brak potrajao, supružnici moraju otvoreno komunicirati o svemu – od problema u svojem odnosu, izricanja mišljenja oko tuđih ili vlastitih postupaka, do raspravljanja o kupnji novog kreveta ili pločica za kupaonicu. Koliko se god neka tema činila prebanalna da bi se na nju uopće trošilo vrijeme, komunikacija oko čak i njamanjih sitnica ključ je dugotrajnog i sretnog braka.  Čak i kada Vam se čini da je neke stvari bolje zadržati za sebe, razmislite ponovno koliko je to isplativo. Smeta li Vam nešto, to jasno recite partneru i porazgovarajte o tome kako ćete to riješiti.  Šutnja nipošto nije zlato.

Izradite financijski plan

Brojna istraživanja pokazuju da je problem financija jedan od najčešćih problema u vezama, posebno u dugim brakovima. Vrijeme velike financijske krize u kojoj se trenutno nalazimo nimalo ne pomaže tome pa se brojni brakovi raspadaju uslijed velikih financijskih problema.

Brojni se bračni parovi sve češće nađu u situaciji u kojoj samo jedno od njih radi, a nerijetko je to žena. To stavlja velik pritisak na ženu koja sada postaje jedina hraniteljica obitelji, a muškarac se često osjeća manje muževnim jer ne može doprinijeti financiranju vlastite obitelji. Upravo takve situacije dovode do velikog stresa u vezi i brojnih svađa. Čak i u brakovima u kojima financije naizgled nisu problem, nerijetko dolazi do svađa jer jedno od supružnika previše troši ili pak troši tuđi novac, a svoj stavlja sa strane. Zato je za sretan brak iznimno važno napraviti financijski plan. Prije nego što uđete u brak, sagledajte svoje financijsko stanje te koliko zarađujete Vi, a koliko Vaš partner / partnerica. Sagledajte je li to dovoljno za zajednički samostalni život ili pak ćete morati biti neko vrijeme kod nečijih roditelja. Obavezno imajte na umu i zalihu novca za „crne dane“  dogodi li se da jedno od Vas ostane bez posla.

Ono što brojni bračni stručnjaci preporučaju jest da uz zajednički bankovni račun svatko od partnera ima i vlastiti. Nikad ne znate što se može dogoditi, a financijska samostalnost je važna i za osobno zadovoljstvo pojedinca, a time i za zadovoljstvo bračnih partnera.

U svakom danu izdvojite vrijeme za sebe kao par

Svakodnevni odlasci na posao, djeca, računi i problemi koji nikoga ne zaobilaze uzimaju svoj danak i u bračnom zadovoljstvu. Upravo je zato važno da čak i tijekom najstresnijeg dana Vi i Vaš partner / partnerica odvojite vrijeme za sebe te se barem pola sata posvetite jedno drugome. Porazgovarajte o tome kako ste proveli dan, kakvi su ga događaji obilježili, izmasirajte se, napravite planove za vikend.

Konstruktivno se svađajte

Činjenica je da će u svakom braku prije ili kasnije doći do svađa. Umjesto da tada napadate partnera, pokušajte to riješiti na što mirniji način i kroz tzv. konstruktivnu svađu. Nemojte jedno drugo optuživati zbog eventualnog razloga svađe, nego nastalu situaciju pokušajte što mirnije riješiti. Brak je kompromis pa neće uvijek biti onako kako Vi želite, no potrudite se da svaka nova svađa ne remeti brak.  Stručnjaci su dokazali da oni koji više tijekom svađa koriste zamjenice u množini kao što su „mi“ i „naš“  svoje svađe završavaju pomirenjem te je njihova veza još čvršća nego prije.

Pokažite ljubav

Samo sklapanje braka podrazumijeva ljubav, no ako se svakodnevno ne radi na njoj, ona će vjerojatno nestati. Prilikom odlaska na posao recite partneru / partnerici koliko je volite. Izricanje ljubavi nije rezervirano samo za godišnjice i posebne prilike. Ipak, ljubav se pokazuje i djelima, a ne samo riječima. Mali znakovi pažnje održat će iskru u vezi, a kada kažemo mali, to uistinu i mislimo. Ne morate svog partnera obasipati skupim poklonima, nego će i sitnice poput kupnje ulaznice za kino za omiljeni film ili pak  omiljene čokolade, pripremljene večere kada je, primjerice, Vaša partnerica premorena od posla, pokazati koliko Vam je stalo do braka.

Zajedno učite i razvijajte se

Ako ste se oduvijek pitali kako bi to bilo da upišete tečaj stranog jezika ili tečaj plesa ili čak i dodatni izvanredni studij, a k tome još dijelite interese o tome s bračnim partnerom, zašto ne biste prestali pitati se i odmah upisali ono što želite?  Provest ćete kvalitetno zajedničko vrijeme, učiti nove stvari i nadograđivati svoj odnos. O bračnom ćete partneru saznati ponešto novo, primjerice kako se snalazi s učenjem novog jezika, a zajedničko učenje i pripremanje za pisanje ispita može biti jako zabavno te vas još više zbližiti. 

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića.
preloader