Svečana svadba ili party?

Prilikom planiranja vjenčanja jedna od najvažnijih stvari o kojima mladenci moraju odlučiti jest kakvo će biti slavlje koje će uslijediti nakon ceremonije i službenog ulaska u brak. Iako se godinama gotovo pa podrazumijevalo da nakon ceremonije mora uslijediti svečana svadba, što veća, to bolja, to više ne mora nužno biti tako. Mnogi se mladenci odlučuju za manje svadbe, a to daje mogućnost organiziranja partyja umjesto svečane zabave. Iako se na prvi pogled čini kao nešto što možda i nije najidealniji odabir za svadbu, želja velikog broja mladenaca je proslaviti svoje vjenčanje na način na koji će se najviše osjećati svojima te se, prije svega, što više zabaviti i upamtiti taj dan. Dakako, za koju se god opciju odlučili, uvijek ćete naići i na pozitivne i negativne strane pa konačna odluka ovisi o tome što više preferirate.

Kako bismo Vam pomogli u donošenju odluke o organiziranju svečane svadbe ili pak partyja, u nastavku donosimo pregled te pozitivne i negativne strane jednog i drugog.

 

 

Svečana svadba

Većina mladih žena koje se spremaju stupiti u brak u svome sjećanju iz djetinjstva zasigurno nose ideje o tome kako bi trebala izgledati njihova svadba. Odlična hrana, mnogo gostiju, najraskošnija vjenčanica i nakit bili su san mnogih. Imate li priliku sve to ostvariti i organizirati veliku, svečanu svadbu, zašto ne?

Kada krenete u organiziranje takve svadbe, trebate na umu imati nekoliko stvari. Najvažnija stavka jest da će vam za takvo vjenčanje trebati i poveći budžet. Mnogi mladenci u trenutku planiranja vjenčanja ne raspolažu velikim budžetom, no nadaju se da će potrebni novac dobiti od gostiju. Plaćaju li svadbu roditelji, tada se čini da je samo nebo granica u organiziranju, no ipak pripazite i dobro razmislite o tome koliko maksimalno možete izdvojiti za svadbu, a da kasnije ni vi ni vaši roditelji ne upadnete u dugove. Započeti bračni život dugovanjima nije najbolji početak.

Budžet za svečanu svadbu diktirat će i sve ostalo. Uz takvu svadbu obično ide i najam nešto  luksuznijeg prostora. Cijena je zapravo najvažnija stavka u biranju restorana ili sale hotela za svadbu. Nipošto nemojte prihvatiti prvu ponudu na koju naiđete nego se uvijek raspitajte barem kod njih 5-6. Cijene uistinu mogu varirati, a najčešće se u prosjeku kreću oko 50 eura u prosječnim restoranima i hotelima, dok ćete u onim ekskluzivnima kao što su oni vrhunski u metropoli ili pak diljem Jadranske obale, morati izdvojiti i do 100 eura po osobi.

Dakako, neodvojiv od svečane svadbe je i svečani svadbeni jelovnik. U prosjeku su večere skuplje od ručkova ili pak popodnevnih obroka pa ako planirate popodnevno vjenčanje nakon kojeg će gosti doći na večeru, odlučite se za slijed od najviše 3 jela – predjela, glavnog jela i deserta, a ako želite svoje slavlje produžiti do ranih jutarnjih sati, tada morate imati na umu i neki ponoćni obrok koji će uslijediti nakon svadbene torte. Pritom se možete odlučiti za različite načine posluživanja. Primjerice, konobari mogu posluživati svakog gosta posebno i svakome donijeti već napunjeni tanjur ili pak mogu hranu servirati na sredinu stola pa će se gosti moći sami poslužiti. Dakako, od svečane su svadbe neodvojiva i kvalitetna vina pa čak i šampanjac nakon ponoći pa i to imajte na umu.

Svečana svadba obično ima svoj ustaljeni protokol, čak i ako ne slijedite u potpunosti tradicionalne običaje svog kraja. Postoje određeni trenuci u kojima mladenci dolaze po prvi put u salu ili restoran kao novopečeni bračni par, tu je i rezanje torte, prvi ples mladenaca s njihovim roditeljima pa njihov zasebni ples i slično.

Što se tiče glazbe, moguće je birati između benda ili DJ-a, no uz svečane će svadbe ipak bolje pristajati bend. To jest skuplja opcija, no možda je svečanoj svadbi upravo potreban pjevač koji će podignuti atmosferu i natjerati ljude da se opuste barem na trenutak.

 

Svadbeni party

S obzirom na vrijeme u kojem živimo te na financijske probleme velikog broja ljudi, organiziranje jednostavnijeg partyja za proslavu vjenčanja čini se kao razumnije rješenje.

Prije svega, takvo vjenčanje podrazumijeva daleko manji budžet, manje gostiju, jeftiniju hranu, glazbu pa čak i najam prostora.

Dok ćete za najam luksuzne velike sale morati izdvojiti i nekoliko desetaka tisuća kuna, party možete organizirati na doslovno bilo kojem mjestu pa čak i u vlastitoj kući ili kući nekog od članova obitelji. Time ćete uštedjeti veliku količinu novca, a cijela će svadba imati intimniji dojam.

Prostor koji možete odabrati može biti i manji restoran, šator, kafić u nekom hotelu, pa čak i brod ili jahta. Neki se mladenci čak odlučuju i za varijantu piknika za proslavu svog vjenčanja. Naravno, to baš i nije najidealniji odabir za sve, a neki bi gosti mogli smatrati da je previše neformalan za vjenčanje.

Što se tiče odabira hrane za party, birajte prvenstveno hranu koja se može jesti u stojećem položaju, bez rezanja. Finger food, švedski stol i jednostavni kolačići bez kreme dobar su odabir. Najbolja bi bila opcija odabira cateringa koji će se pobrinuti za sve, no ako nemate tu mogućnost, razmislite imate li u svojoj blizini nekoga kome kuhanje i pečenje kolača odlično ide od ruke. Uštedit ćete više novca nego da hranu naručujete od profesionalaca, a rezultat će zasigurno biti gotovo jednak.

Odabir glazbe koja će zabavljati goste na partyju prirodno naginje unajmljivanju DJ-a. DJ je daleko jeftinija opcija od unajmljivanja benda. Prije svega, plaćate samo jednu osobu, a n cijeli bend. Također je prednost i u tome što ćete odabrane pjesme moći slušati u originalu, a ne kao prepjev. Uz to će odlično pristajati i posebna rasvjeta pa se kod vlasnika prostora raspitajte što se može učiniti po tom pitanju.

Svadbeni party odiše intimnijom atmosferom u kojoj se ne mora nužno slijediti ni kakav protokol, mogu se izbjeći svi tradicijski običaji, a gosti se mogu još i više zabaviti. Dakako, prije donošenja konačne odluke ne zaboravite i na goste. Oni su važan dio vašeg slavlja pa trebate razmisliti i o tome. Velik broj starijih gostiju neće biti oduševljen partyjem, posebno ako im ne osigurate sjedeća mjesta i mirniju glazbu. Nasuprot njima, mladi se groze uštogljenih svečanih svadbi pa bi njima dolazak na svadbeni party bio pravo osvježenje.

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića.
preloader